2075 Yılına Kadar Dünya’nın Yarısından Fazlası Sıcak Hava Dalgalarıyla Karşı Karşıya Kalabilir!

0

Ortalık iyice ısınmaya başladı. Özellikle Orta Doğu gibi kavurucu yaz aylarını şimdiden yaşayan bölgelerde iklim değişikliği ile beraber öldürücü sıcak hava dalgaları daha sık hale geliyor. Hava durumu diğer bölgeler için de pek farklı değil.

Climatic Change dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre 20 yılda bir gerçekleşen sıcak hava dalgaları yakın bir gelecekte her yıl rastlanabilir hale gelecek ve bu olay küçük bölgeleri etkilemekle kalmayacak. Araştırma 2075 yılına kadar Dünya üzerindeki kara parçalarının yüzde 60’ının bu dalgalardan etkileneceğini tahmin ediyor.

Araştırmacılar bu sıcak hava dalgalarının gelecekte yaklaşık 2-3 derece daha sıcak olacağını tahmin ediyor.

İlk bakıldığında ısı artışı çok gözükmese de bu dereceler dünya üzerinde yaşayan pek çok canlı popülasyonu için ölümcül olabilir. Sıcaklık stresi yaşlıdan gence herkes için oldukça tehlikeli ve şimdiden hastalıklara sebebiyet veriyor. Özellikle soğutucu ünitelere erişimin kısıtlı olduğu yoksul ülkelerde sıcak hava dalgaları daha ölümcül olabilir.

Fakat şanslıyız ki bu gelecekteki tek muhtemel seçeneğimiz değil. Araştırmacılar atmosferde sera gazı etkisi yaratacak gazların salınımını azalttığımız taktirde bu sıcak hava dalgalarının sene içindeki sıklığını azaltabileceğimizi düşünüyorlar.

Çalışmanın yazarlarından Claudia Tebaldi şöyle söylüyor:

“Çalışma sera gazlarının salınımını çok kesin bir şekilde azaltırsak bu yüzyılın ortalarında bunun getirilerinden yararlanabileceğimizi gösteriyor. Getirilerinin en başında sıcak hava dalgalarının sayısının ve yoğunluğunun azalması geliyor. Bu dalgalarının sayısı artıyor gibi gözükse de etkilerinden korunabilmek için hala zamanımız var.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz