450 Milyon Yıllık Deniz Canlılarında Solunum Desteği

0
Demir sülfürde muhafaza olmuş trilobit fosili. Fotoğraf: Jin-Bo Hou/RCÜ

Yapılan yeni bir çalışmada, 450 milyon yıllık deniz canlılarındaki karmaşık solunum organlarına yönelik ilk bulgulara ulaşılmış. Önceki düşüncelerin aksine trilobitler, uyluklarından sarkan ve solungaçları andıran yapılarla birlikte bacaklarından nefes alan canlılarmış.

Trilobitler, at nalı yengeçlerini andıran yarım ay biçimindeki kafaları olan bir deniz canlısı grubuymuş. Ayrıca, evrim bakımından da epey başarılıymışlar. Nesilleri tükenmiş olsa da, 250 milyon yıldan fazla yaşamışlar; yani dinozorlardan daha uzun.

Riverside – California Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, yeni teknolojiler ve son derece nadir olan bir fosil grubu sayesinde artık trilobitlerin nasıl oksijen soluduğunu gösterip, bunu da nasıl yaptıklarını da açıklayabiliyor. Science Advances bülteninde yayımlanan bulgular, hayvan evriminin ilk zamanlarına ait parçaların bir araya getirilmesine yardımcı oluyor.

RCÜ’de taşılbilim doktora öğrencisi olan ve araştırmaya önderlik eden Jin-Bo Hou şöyle aktarıyor: “Bilim insanları şimdiye kadar trilobit bacağının üst kısmını, kabuklulardaki solunum dışı üst kısımla karşılaştırmışlardı. Fakat bizim makalemizde, bu üst kısmın solungaç şeklinde işlev sergilediği ilk defa gösteriliyor.”

Trilobit bacağının detaylı görünümü. Jin-Bo Hou/RCÜ

Dünya’nın en eski hayvanları arasında olan trilobitler, yeni çalışmayla beraber evrim ağacındaki daha eski eklembacakların arasına daha iyi konumlandırılıyor (eklembacaklılar, dış iskeletli hayvanlar ve kabukluları kapsayan büyük bir hayvan grubu).

Araştırma kısmen, olağandışı biçimde korunan fosil örnekleri sayesinde mümkün olmuş. Şimdiye kadar keşfedilen 22.000’den fazla trilobit türü bulunuyor fakat hayvanların yumuşak kısımları, sadece iki düzine civarı fosilde görülebiliyor.

Jules Bernstein/Riverside – California Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz