55 Milyon Yıllık Memeli Fosillerinde Keşfedilen Diş Çürükleri, Meyve Tercihini Gösteriyor

0
Sanatçının bu tasvirinde, erken Eosen döneminde dünyada dolaşan bir memeli olan Microsyops latidens görülüyor. Çizim: Ann Sanderson

Toronto Üniversitesinde yürütülen yeni çalışmada, bir memelide şimdiye kadar bulunan en eski diş çürüklerinin, meyvelerin de yer aldığı bir beslenme düzeninin sonucu olabileceği keşfedilmiş.

Söz konusu çürükler, kök primatları şeklinde bilinen bir grup memelinin parçası olan ve bir rakundan daha büyük olmayan sivri burunlu Microsyops latidens fosillerinde keşfedilmiş. Yaklaşık 54 milyon yıl önce yok olan bu canlı, Dünya’da 500.000 yıl kadar dolaşmış.

Doktorasını yakın zaman önce Scarborough – Toronto Üniversitesindeki Profesör Mary Silcox’un laboratuvarında tamamlayan baş yazar Keegan Selig, “Bu fosiller 54 milyon yıldır duruyormuş” diyor. “Bu kadar zamanda pek çok şey olabilir”

“Ben çoğu insanın, bu deliklerin zamanla gerçekleşen bir tür hasar olduğunu varsaydığını düşünüyorum. Fakat bu delikler, dişin hep aynı kısmında meydana gelmiş. Ayrıca sürekli yumuşak, yuvarlak bir eğim taşıyorlar.”

M. latidens‘in vücuduna ait çok az fosil bulunmuş. Fakat Wyoming’in Güney Bighorn Havzası’nda, yıllar yılı büyük miktarda fosil diş örneği çıkarılmış. Bu fosiller ilk defa 1970’lerde çıkarılıp o zamandan beri kapsamlı şekilde incelense de, dişlerdeki bu küçük deliklerin çürük olduğunu ilk belirleyen Selig olmuş.

Diş çürükleri, ağızdaki bakterilerin karbonhidrat içeren besinleri asitlere dönüştürmesiyle oluşuyor. Diş minesini (dişteki sert koruyucu kaplama) aşındıran bu asitler, daha sonra dişin mine altındaki daha yumuşak kısmı olan dentin kısmını çürütüyor. Bu çürüme, yavaş yavaş ufak deliklere dönüşüyor.

Scientific Reports bülteninde yayımlanan yeni araştırmada Selig, mikroskop altında bin bireye ait fosil dişi inceleyip bunların 77 tanesinde çürük belirlemiş. Sonuçları doğrulamak için fosillerin bazılarında mikro-CT taramaları (cismi parçalamadan içerisine bakmayı sağlayan bir tür X-ışını) da yürütmüş.

 

 

 

 

Yazar: Don Campbell/Toronto Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz