Google, Telefon ve Bilgisayarlar için Yeni Bir İşletim Sistemi Hazırlıyor

1
Küpe çiçeği

Google, zaten dünyanın en popüler işletim sistemini yapmıştı: Dünyadaki akıllı telefonların yüzde 80’ininden fazlası Android kullanıyor. Bir bilgi teknolojileri danışmanlık şirketi olan Gartner’e göre, sadece geçen sene, Android telefonlar, satılan tüm akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların %54’ünü oluşturuyor.

Küpe çiçeği
Küpe çiçeği

Şu sıralar, arama motoru şirketi yeni bir şeyler üretiyor: Fuchsia. Kodları Github’da yayınlanan ve henüz tamamlanmamış olan işletim sistemi, hem akıllı telefonlarda hem de bilgisayarlarda çalışacağa benziyor. Eğer Fuchsia, Google’ın gün ışığı göremeyecek bir projesi olmayacaksa, firmanın Chrome OS ve Android işletim sistemleri arasında bir köprü görevi görebilir.

İşletim sisteminin en temel kısmı olan çekirdek, Linux’dan türetilmeden hazırlanmış ve Magenta olarak isimlendirilen özel bir kod bloğundan oluşmaktadır. Bu özellikle işletim sisteminin “hızlı işlemcili ve açık uçlu hesaplamalar yapan çevre birimlerine sahip azımsanmayacak miktarda belleği olan” makineler ile kullanılabileceği anlamına gelir. Bu tarz makinelere örnek olarak, kamera, klavye, mikrofon vb. kullanan herhangi bir modern bilgisayar ya da telefon verilebilir. Android Police blog sitesine göre, Magenta çekirdeği şimdiden, kullanıcı profilleri ve güvenlik önlemleri gibi modern bilgisayarların ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Hacker News’de yayınlanan Google kullanıcılarının bir IRC sohbetine göre, Fuchsia’nın açık kaynaklı olması gerekiyordu, böylece geliştiriciler kodu ürettikleri şekilde yayınladı. İşletim sistemi, düzgünce belgelenerek “En sonunda” başlığıyla duyuruldu ve yakında Raspbbery Pi 3 destekli olacak.

Elimize çok fazla bir bilgi olduğu söylenemez. Ama eğer Google’ın önceki açık kaynak kodlu yazılımlarını baz alırsak Fuchsia dikkate değer.


Barış Karayel

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz