800 Milyon Yıl Önce Dünya’ya, Dinozorları Öldüren Asteroitten Daha Büyük Gök Taşları Çarpmış

1
Bir sanatçının yaptığı bu tasvir, Ay üzerindeki kraterlerin Ay'ın şiddetli geçmişinin izlerini nasıl taşıdığını gösteriyor. Murayama/Osaka Üniversitesi

Yaklaşık 800 milyon yıl önce, Ay’a çok sayıda küçük asteroit çarpmış ve uydunun yüzeyini krater kümeleriyle doldurmuş. Fakat bu kozmik bombardımanın tek kurbanı Ay değilmiş.

Eğer Ay bu süre zarfında birden fazla asteroit darbesine maruz kaldıysa, onun yakın komşusu ve ana gezegeni de (Dünya) aynı kozmik “hücüm” olayından nasibini almış olmalı; aradan geçen uzun zaman bu antik darbelerin tüm izlerini silmiş olsa bile… Üstelik araştırmacıların dün yayımlanan bir çalışmada aktardıklarına göre bu devasa bombardıman, Dünya’yı dev bir kar topuna çevirmiş olabilir.

Ay’daki kraterlerin boyut ve miktarına bakılırsa, bu asteroit yağmuru büyük çaplı olmuş olmalı. Bilim insanları Dünya ve Ay’a çarpan bu asteroitlerin hepsinin ağırlığının, bugün Meksika olan yere çarpan ve Chicxulub kraterini oluşturarak dinozorların saltanatına son veren asteroitten 60 kata kadar daha fazla olabileceğini tahmin ediyor.

Ay’ın yüzeyi, Dünya’da çok yakından görülmediği zaman bile binlerce krater barındırıyor. Bu kraterler, Güneş Sistemi’ni ilk zamanlarında taşa tutan uzay kayalarıyla meydana gelmiş. Ay yüzeyinde bulunan farklı bölümlerdeki çarpışma kraterlerine ait boyut ve gruplaşmalar üzerinde çalışan bilim insanları, bu yara izlerinin yaklaşık tarihlerini çıkarabiliyor. Bu yönteme “krater kronolojisi” adı veriliyor. Kraterlerin bazılarının yaklaşık 800 milyon yıl yaşında olduğu bulunmuş. Dünya o zamanlar küresel bir kartopuna döndüğü biliniyor. Bu duruma volkanların ve Dünya’nın ‘diğer işleyişlerinin’ sebep olduğu düşünülüyor. Fakat yeni çalışma, sebebin uzay kaynaklı olabileceğini öne sürüyor.

Mindy Weisberger/Live Science. Ç: O.

1 Yorum

  1. Sallayın bakalım, nasıl olsa bilim adına söyleniyor ve buna çoğunluk araştırmadan inanıyor.
    Ay üzerindeki kraterler demişsiniz.
    Yarı gölgede iken kraterler gayet net ve büyük olarak görünürken, güneş ışığının temas ettiği yüzeylerde kraterler kayboluyor. Gayet pürüzsüz bir yüzey oluşuyor.
    Buna açıklamanız var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz