Cevap semptomlarda
Çok fazla alkol içmek herkeste korkunç bir akşamdan kalmaya neden olabilir. Ancak bazı insanlar bir kadeh kırmızı şarap sonrası döküntülü bir kaşıntıdan hırıltılı bir öksürüğe ve zonklayıcı migren ağrısına benzeyen belirtiler ile kendilerini hasta hissederler. Şarabı farklı yapan nedir? Açıklayıcı bir cevabı yok. Şarapta, özellikle kırmızı şarapta, bulunan bir avuç madde vücutları bunları tolere edemeyen şanssız insanlara zarar verebilir.
Zonklayıcı Migren
Diyetisyen Leslie Bonci’ye göre bir bardak kırmızı şarabı takiben migren ağrısına maruz kalanlar için en muhtemel suçlular aynı tür maddelerdir. Bu maddeler, kırmızı şarap da dahil olmak üzere alkollü içeceklerin çoğunda doğal olarak bulunur ve ayırıcı tatlar verir. Ancak kırmızı şarapta bulunan ve tannin denilen bu zanlılar migrene duyarlı kişilerin vücuduna kolaylıkla geçer. Neyse ki bunun tanısını koyabilmek oldukça kolaydır. Ne yazık ki çoğu doktor ve beslenme uzmanı, kırmızı şarap içtikten sonra baş ağrısı yaşayan insanlara kırmızı şarap içmeyi durdurma tavsiyesi veriyor.
“Kırmızı şarap içtiğimde başım ağrıyor diyen biri kırmızı yerine beyaz şaraba geçmelidir. Beyaz şarap, kırmızı şarapta bulunan migrene neden olan öğeleri içermemektedir.” diyor Bonci.
Hırıltılı Solunum, Öksürük, Kaşıntı
Bireylerde şarap gıda alerjenlerine benzeyen öksürük, hırıltılı solunum ve döküntülü deri kaşıntılarına neden olabilir. “Tüm şaraplarda bulunan bir takım farklı maddeler alerji benzeri reaksiyonlara neden olabilir” diye belirtiyor Bonci. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şarap üreticilerinin şarabın bozulmasını engellemek için koydukları sülfitler şarap kaynaklı kokular için suçlanıyor. Sülfitler sadece şarapta değil aynı zamanda birçok gıdada bulunuyor. Parmesan peynir ve diğer peynirler de ortak listede bulunuyor. Bu nedenle sülfit duyarlı bireylerle şarap ve peynir buluşmaları kendileri için pek hoş geçmeyebilir. Sülfit duyarlı insanlar için hırıltılı solunum, öksürük ve burun tıkanıklığı fark edilebilir belirtidir.
Ama döküntülü bir kaşıntı veya karın ağrısı yaşıyorsanız histamin adlı başka bir alerjen olası nedeni olabilir. “Histamin alerjisi olan insanlarda baş ağrısı olabilir ancak aynı tür etkenlerle tetiklenebilecek migren kadar şiddetli değidir” diye belirtiyor Bonci.
Sülfitler ve histaminler her çeşit beyaz ve kırmızı şarapta bulunmaktadır. Bu nedenle bazı geçici çözümler mevcut. Organik şarap üreticileri sülfit eklememeye eğilimlidir ve bu bir seçenektir. Tatlı şaraplarda daha fazla sülfit bulunmaktadır, bu nedenle sek şarap seçmek daha güvenlidir.
Sindirim Sorunları
“Kırmızı şarap bir nevi üçlü bahistir” diyor Bonci. Sadece histaminler ve sülfitler değil aynı zamanda üzüm derisinde bulunan LTP adı verilen bir protein de etkenler arasındadır. Bu protein kırmızı şaraba rengini verir ama bazı insanlarda kızarıklık ve hatta ishali de içeren alerjik tepkilere neden olabilir. Seni öldürmez (veya ölümcül alerjik reaksiyonlara neden olmaz) ama son derece rahatsız edicidir. “Bu durumda içki içmek hiç de mantıklı değil” diye ekliyor Bonci.
Denetleme Çözümdür
Şarap intoleransı hakkında hatırlanması gereken en önemli unsur etkinin doz bağımlı olmasıdır. Bu demek oluyor ki içtiğiniz kırmızı veya beyaz şarap ne kadar çok olursa, bir çeşit reaksiyona girme olasılığınız o kadar yüksek ve kötü olur. Kırmızı şarap servisinin yaklaşık 140 gram olduğunu söylüyor Bonci. Ancak çoğu insan bundan daha fazlasını içebilir. Çoğu restoranda standart olarak 170 gram servis ediliyor. Kendi barmeniniz sizseniz kadehler çok daha fazla dolabiliyor.
Aslında kırmızı şarap kadehi kasıtlı olarak beyaz şarap kadehinden çok daha büyüktür. Bunun sebebi şarabın aromasını alabilmek için damağınızın ve şarabın hava ile temas ederek sirkülasyona girmesini sağlamak. Bu şarap hassasiyetine sahip olanlar için bir maliyetide yanında getiriyor. 140 gram kırmızı şarabı tolere edebilecek bazı insanlar sıklıkla hassasiyetlerini büyük bir kadehle tetikleyebilir.
Bonci, bir ölçü kabıyla 140 gram şarabın kadehi ne kadar doldurduğunu ölçmenizi ve dışarıda kendi kadehinize bu ölçü kadar koymanızı öneriyor. Kalietli bir kırmızı şarap tadı mide bulandırıcı bir baş ağrısı yada döküntülü bir kaşıntı değerinde olmayabilir. Bazen en iyi bahis, hiç riske girmemektir.