Gaston başından beri haklıydı.
Her çocuk sabahları daha çok büyümek için dört düzine yumurta yiyemez ama görünüşe göre bir tanesi dahi işe yarayabiliyor, bir bebekseniz tabi.
Biz Amerika Birleşik Devletleri’nde bu konuda endişe duymadığımız için şanslı olabiliriz ama dünya çapında on milyonlarca çocukta bodur büyüme görülmekte. Bu çocukların çoğu yoksul ve genellikle besin değeri yüksek gıdalara erişimin sınırlı olduğu bölgelerde yaşıyorlar. Dünya Sağlık Örgütü, yetersiz hizmet gören alanlara takviye gıdalar tedarik ederek bu sorunu iyileştirmeye çalışıyor. Sorun şu ki bu ürünler oldukça pahalı – potansiyel olarak fakir ailelerin karşılayabileceğinden pahalı- ve dağıtımla bile dünyanın uzak bölgelerine ulaştırılamayabilir. İşte tam burada devreye yumurta giriyor.
Yumurta ucuzdur. Birçok düşük gelirli bölgede de bulunması oranla kolaydır, çünkü dünyanın bu bölgesindeki insanlar çoğunlukla tavuk ve diğer kümes hayvanları yetiştirmektedirler. Bunun yanı sıra yumurta yüksek oranda protein, B12 vitamini, riboflavin ve kolin bakımından oldukça zengin olmakla birlikte önemli miktarda diğer vitamin ve minarellerden bolca içermekte. Ayrıca küçük bir bebeğe, günlük alınması gereken önemli besinlerin %50’sinden fazlasını sunabilir. Yumurtalar yoksul bir çocuğun beslenmesi için yenilebilir mükemmel bir takviye gıdadır.
Bundan dolayı ABD ve Ekvador’un her yerindeki halk sağlığı araştırmacılarından oluşan bir ekip günde bir yumurta yemenin ne kadar çok etkisi olabileceğini görmeye karar verdiler. Araştırma sonuçlarını Salı günü Pediatrics dergisinde yayınladılar. Grup Ekvador’daki fakir bir bölgeye gidip oradaki anne-bebek çiftlerini toplayıp onları iki gruba ayırdı. Birinci gruptaki bebeklere (6-8 aylık) her gün bir yumurta verilirken diğer gruptaki bebeklere yumurta verilmedi. Araştırmacılar her hafta evlere yumurta tedarik etmeye gittiler ve ziyaretlerinde bebeklerin neler yaptığına ilişkin bilgi topladılar. Bebeklerin kilolarını ve boy ölçülerini aldılar ayrıca sağlık sorunları olup olmadıklarını sordular. Altı ayın sonunda, yumurta yiyen bebeklerin belirgin oranda daha uzun ve daha büyük oldukları saptandı. Yumurtayla beslenmenin %47 oranında bodurluğu azalttığı görülürken yenilebilir gıdayla beslenen bebeklerin düşük kiloda olma olasılığını da %74 oranında azaltmıştır.
Yumurta dengeli bir besin olduğu için yüksek oranda obezitenin görüldüğü topluluklarda bile yardımcı olabilir. Eğer bu topluluklar halen kalori bakımından yüksek ama besin değerleri bakımından düşük yiyecekler yerken daha çok yumurta yeseydiler genel olarak daha sağlıklı olmaları muhtemeldi.
Araştırmacılar yerel halka yumurta yemenin potansiyel faydaları hakkında bilgi vermek amacıyla halk sağlığı bilinçlendirme kampanyasını finanse ettiler. Bu tür taktikler yumurtanın hala yaygın bir besin olmadığı bölgelerde daha da faydalı olabilir. Cool Hand Luke bir saat içinde 50 yumurtayı yiyen tek insan, fakat her bebek yaklaşık iki ay içerisinde 50 yumurta yiyebilirse yetersiz beslenmiş nüfusları gerçekten iyileştirilebilir.