Koşu, dünya çapında yapılan popüler bir egzersiz formu- ister uzun mesafe ister sürat koşusu olsun- olmasına rağmen zahmetli bir iştir. İnanılmaz bir zihinsel odaklanma ve geniş bir acı toleransı gerektirmekle kalmayıp aynı zamanda vücudu son derecede yoruyor. Yüzme ve bisiklet sürme gibi sporların aksine, koşu yüksek derecede etkili bir aktivite. Her adımda ayağınız yerle çarpışıyor ve bu etki sahip olduğunuz bütün kaslara titreşimler gönderiyor. Zamanla, bu etki kas bitkinliğine ve sakatlığına sebep olabilir.
Koşucuların bu titreşimlere nasıl uyum sağladığını anlayabilirsek bu tür sakatlıkların önüne geçebiliriz. Fransa’daki Marsilya Üniversitesi’nden bir takım araştırmacının çözmeye çalıştığı şey de bu. Şimdiye kadar buldukları şey vücutlarımızın, adımlarımızı bu etkiye alıştırmak için sürekli adapte ettiği oldu. Ancak genel olarak, vücudun bu titreşimlerle başa çıkmak için kullandığı bir takım kas hareketi ve manevrası var. Araştırmacılar şu anda, sakatlığa nasıl sebep olduklarını ortaya çıkarmak için tam da bu hareketler üzerinde çalışmayı hedefliyor.
Araştırmacılar koşuculara, belirli bir zaman aralığında ne kadar hızlandıklarını ölçen küçük ivmeölçerler taktılar. Atılan her adımda titreşimin etkisini ölçmek için bunları bir de hareketlerini izleyen bir sistemle birleştirdiler. Peki bu bilgi koşulara pratikte nasıl yardım edebilir? Araştırmanın lideri Delphine Chadefaux, bir açıklamasında diğer çalışmalarda bu tür şok yayılımına veya titreşimlere yeterince önem verilmediğini belirtti. Ama daha iyi bilgilerin yardımıyla, koşu ayakkabısı firmaları koşucuların hızından taviz vermeden bu titreşimleri azaltan ayakkabılar tasarlayabilir. Chadefaux ve çalışma arkadaşları, çalışmalarını geçtiğimiz hafta Boston’da gerçekleşen Amerika Akustik Topluluğu’nun yıllık toplantısında sundular.
Ancak Chadefaux, spor ayakkabılarınızın sizi bu tehlikeli titreşimlerden tamamen koruması için yapılması gereken bir sürü işin olduğunu belirtti. Her insanın vücudu farklıdır, düzenli koşan insanların vücutları bile birbirinden farklı, bu yüzden koşucular üzerinde yapılan incelemeler koşu manevralarının insan vücudundaki bütün etkilerini ortaya çıkarmakta yetersiz kalacaktır. Dahası, bütün koşucular kontrol altında tutulan kapalı mekanlarda koştular. Engebeli yollarda veya patikalarda yapılan koşuların titreşimler üzerinde farklı etkileri olacaktır. Bu yüzden etkili bir müdahale için bu varyasyonların da incelenmesi gerekir.
Araştırma ekibi, biraz daha araştırmanın yardımıyla titreşimlerin neden olduğu sakatlıkların- sadece koşucular üzerinde değil, aynı zamanda diğer yüksek etkili sporlar yapanlar üzerinde de- daha iyi anlaşılmasına sebep olacağını düşüyor.
Koşulan yer de önemli, mesela düz ama engebeli yerler de koşmak, düz ama engebesi olmayan yerler de koşmaya nazaran daha yorucu ve eklem yapısını değiştiren özelliklere sahip olabilir, bu da kasların yanlış kasılmasına ağrılara sebep olabilir, BENCE.