James Webb Uzay Teleskobu’nun 2 Dakikada 9 Aylık Test Süreci

1

 

James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWUT) inşa edilmesi onyıllar aldı. Fırlatma tarihi en erken 2019’u gösteren JWUT, yavaş ama emin adımlarla, ona evrendeki ilk galaksilerin oluşumlarını yakalama şansı verecek büyük güne doğru ilerliyor.

Teleskop ilk olarak Goddard’da bir araya getirildi. Ardından, uzayın dondurucu koşullarına dayanıklılığı ölçülmek üzere NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ndeki devasa kriyojenik vakum odasına götürüldü. Ortaya koydukları bu eserin göklere yükselişini izlemeyi bekleyen mühendisler için bu aşamalar sonsuza dek sürecekmiş gibi görünmüş olmalı. Ama siz JWUT’nin Houston’da geçirdiği 9 aylık süreci hızlandırılmış video ile 2 dakikada izleyebilirsiniz.

Böylesine devasa, pahalı ve hassas bir aracı inşa etmek çok fazla çaba gerektiriyor. Bunun ne kadar büyük bir proje olduğu hakkında size bir fikir verebilmek için JWUT’yi rakamlarla inceleyelim:

100 gün

Mühendisler teleskobu Johnson Uzay Merkezi’nde tekrar bir araya getirdi ve 10 Temmuz’da dikkatle, devasa bir vakum odası olan Chamber A’ya götürdü. Teleskop 100 gün boyunca hayal edilemeyecek soğukluktaki koşullar altında türlü türlü testten geçti.

-233°C

James Webb Uzay Teleskobu’nun pek çok parçası -233°C’de çalışmak üzere tasarlandı. Evrendeki uzak cisimlerin sıcaklığını tespit edebilen bir kızılötesi kamera ise çok daha soğuk şartlar altında faaliyet göstermek üzere tasarlandı. Bu kamera -266 °C’de çalışabiliyor.

8 milyar 835 milyon dolar

Gecikmeler ve bütçenin aşılması yüzünden, JWUT’nin şu anki maliyeti 8 milyar doları aşmış durumda.

6.5 metre

JWUT’nin aynası 6.5 metre uzunluğunda. Altın kaplamalı berilyumdan oluşan, 18 altıgen parçadan bir araya gelmiş ayna, milyarlarca yıl öteden gelen zayıf ışıkları bile tespit edebilecek.

48.25 gram

JWUT’nin üzerindeki altın kaplama oldukça ince. Eğer altını buruşturup sıkıştırsaydınız 48.25 gram ederdi. NASA’ya göre ise bu bir golf topunun kütlesine eşdeğer.

1.6 milyon km

JWUT Dünya’dan 1.6 milyon kilometre uzaklıkta bir Lagrange noktasında Güneş’in yörüngesinde dolanacak. Bu pozisyonda teleskop Güneş’in yörüngesinde dönerken Dünya ile aynı hizada olacak.

5-10 yıl

NASA, teleskobun 5-10 yıl arası çalışacağını umuyor. Bu süre boyunca JWUT ötegezegenlerin atmosferlerini inceleyecek, evrenin ilk günlerine bakış atacak, ilk yıldızların, galaksilerin ve gezegen sistemlerin bir araya gelişini izleyecek.

 

1 Yorum

  1. Teleskop’un ilk gözlemleme aşamasından süresi bitene kadar birçok sürpriz bizi bekliyor. Kim bilir belki de gelişmiş uygarlıkların izlerine bile rastlayabiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz