Birkaç Milyar Yıl Sonra Güneş İşte Böyle Görünecek

1
ESO 378-1 Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)
ESO 378-1 Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)
ESO 378-1
Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)

Yukarıdaki fotoğrafta görülen devasa yıldız maddesi damlacığı sanki bir baloncuk sopasının ucundan süzülmüş, ya da Gene Roddenberry’nin hayalgücünden fırlamış gibi görünebilir. Fakat aslında ölü bir yıldızın hayaleti.

Güney Baykuş Bulutsusu olarak bilinen ve resmi adı ESO 378-1 olan bu gök cismi bir gezegenimsi bulutsu, yani ölen bir yıldızın yaydığı gaz bulutu. Bu, süpernova olamayacak kadar küçük yıldızların ölümlerinin bir aşaması. Yaşam döngüsünün sonuna geldiğinde yıldız patlamak yerine gaz yaymaya başlar. Yıldızın sıcak çekirdeği gazı iyonlaştırır ve bu sayede parlamasına sebep olur.

ESO 378-1 bulutsusu, Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki Çok Büyük Teleskopu ile gözlemlendi.  Görüntü, gezegenimsi bulutsuya ait şimdiye kadar elde edilenlerin en iyisi, ancak Hubble galaksideki diğer gezegenimsi bulutsuların da mükemmel görüntülerini çekti. Araştırmacılar Samanyolu’na dağılmış  10,000 yıldız hayaleti olduğunu tahmin ediyor.

Gezegenimsi bulutsuların gezegenlerle alakası yok. İlk olarak 1700’lerde gözlemlendiklerinde bu isim verilmiş. Gökbilimci William Herschel tıpkı gezegenler gibi yuvarlak olduklarını düşünmüş ve böylece isim yaygınlaşmış. Yıldızın ölümünün bu aşaması 20,000 yıl gibi çok kısa bir süreliğine devam ediyor; astronomik ölçekte bu bir göz kırpışı kadar kısa. Güneşimiz de ölmeye başladığında gezegenimsi bulutsu oluşturacak boyutlarda. Şanslıyız ki bu birkaç milyar yıl daha gerçekleşmeyecek.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz