Altından Yapılan Yeni Nanomalzeme O Kadar İnce Ki, 2 Boyutlu Olduğu Düşünülüyor

0

MARION RENAULT

Megapikseller: İngiltere’deki araştırmacılar, sadece iki atom kalınlığında olan yeni bir altın formu oluşturdular.

Yeni geliştirilen bu madde, bir insan tırnağından bir milyon kat daha ince ve insan DNA’sındaki bir ipliğin çapının beşte biri kalınlıkta. Leeds Üniversitesi

İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, altından yapılan ve sadece iki atom kalınlığında olan en ince nanomalzemeyi oluşturdular.

Yeni geliştirilen bu cisim, sadece .47 nanometre ölçüsünde. Salı günü Advanced Science bülteninde yayınlanan bir makaleye göre bu madde, bir insan tırnağından bir milyon kat daha ince ve insan DNA’sındaki bir ipliğin çapının beşte biri kalınlıkta.

Araştırmacılar bu altın nanotabakaları oluşturmak için, altın ile iki asidi (altın saflaştırma işleminde yaygın şekilde kullanılan kloroaurik asit ile sodyum sitrat), bir metil oranj çözeltisinde birleştirmişler. Bu karışımı 12 saat beklettikten sonra santrifüje koymuşlar ve bunun sonucunda ortaya çıkan; son derece ince, 2 boyutlu yaprak katmanlarından meydana gelen çökeleği, ultra saf su ile yıkamışlar.

Çökeleğin içeriğini incelemek için, onu suda çözmüşler (pullar dağılmış ve sıvı, yukarıda gösterilmeyen mavi-yeşil renge dönmüş). Maddenin yaprakvari yapısıyla beraber bu özellik, maddeye “altın nanoyosun” lakabını kazandırmış.

Bu süper ince metal, hem tıbbi hem de elektronik amaçlarla kullanılabilir. Keşif hakkında yapılan bir duyuruya göre, pullar esnek olduğundan; daha iyi bükülebilir ekranların, elektronik mürekkeplerin ve saydam ekranların üretilmesine yardımcı olabilir. Bu malzeme, tıpta hızlı tanı testlerinde veya su arıtma sistemlerinde kullanılabilir. Laboratuvarda yapılan denemeler, bu ultra ince altının; şu an endüstride kullanılan altın nanoparçacıklara göre 10 kat daha verimli bir kimyasal katalizör olduğunu göstermiş. Bu sayede, belli endüstriyel süreçlerde aynı etkilere ulaşmak için daha az altına ihtiyaç duyulabilir.

Malzeme mühendisleri, 2 boyutlu ilk metal olan grafenin yaklaşık on yıl önce keşfedilmesinden beri; piller, güneş hücreleri ve diğer elektronik cihazlar açısından diğer nanomalzemelerin sahip olduğu olağandışı fiziksel ve kimyasal potansiyelleri keşfedip ortaya çıkarmaya devam ediyorlar.

Makalenin baş yazarı olan Sunjie Ye, bir basın bülteninde şöyle söylüyor: “Bu gelişme; hem altının mevcut teknolojilerde daha verimli şekilde kullanılma olasılığına kapı aralıyor, hem de malzeme bilimcilerin başka 2 boyutlu metaller geliştirmesine olanak sağlayacak bir güzergâh sunuyor.”

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz