Facebook’a Beğenmeme Butonu Eklendi Ama Pek Düşündüğünüz Gibi Değil

0

Facebook’un kullanıcılarının yıllarca süren yakarışları sonrasında, sosyal medya devi sonunda kullanıcılarına istediklerini veriyor (bir nevi). Facebook İspanya ve İrlanda’da çok sınırlı büyüklükte başlattığı testte, kullanıcılara gönderileri mobil uygulama vasıtasıyla, Facebook’un ikonikleşmiş beğenme butonu (baş parmak havaya işareti) dışında, çeşitli emojiler kullanarak değerlendirme imkanı sunuyor. “Sevme”, “Gülme”, “Sevinme”, “Şaşırma”, “Üzülme” ve “Sinirlenme” duygularının yansıtılabildiği bu emojiler sadece Facebook’un mobil uygulaması vasıtasıyla “beğenme” butonuna uzun süreli bastıktan sonra kullanılabiliyor. Facebook bu özelliğin ileride tüm kullanıcıların kullanımına açılacağını söylese de şu anda kesin bir tarih vermediğini de belirtmek gerekli.

Facebook yeni ifadeleri tabii ki rastgele seçmedi. Facebook’un baş ürün tasarımcısı Chris Cox paylaştığı bir gönderide bu durumu şöyle açıkladı: “Görülebileceği üzere bu bir “beğenmeme” butonu değil ve bu özelliği geliştirirken kullanıcıların isteklerini daha geniş düşünerek gidermeye çalıştık. Evrensel olarak hangi ifadelerin en sıklıkla kullanıldığı üzerinde çalıştık ve analizlerimiz sonucunda kullanıcılara hoş ve eğlenceli bir deneyim yaşatacak bir tasarım yapmaya çalıştık. Bugünden itibaren İspanya ve İrlanda’daki kullanıcılarımız gönderileri ‘beğenme’ butonu üzerinde durarak veya butona basılı tutarak kullanabilecekler. Kullanıcıların geri bildirimlerini kullanıcı deneyimini daha da geliştirmek için göz önünde bulundurarak, bu özelliği en yakın zamanda herkes için kullanıma açacağız.”

Aynı zamanda Cox, özelliğin nasıl kullanıldığına dair bir videoda yayınladı. Gömülü videoyu ve ilgili gönderiyi yazının başında bulabilirsiniz.

Facebook’un geliştirdiği yeni özellik kullanıcıların merakla beklediği “beğenmeme” butonunu direkt olarak kullanıma sunmasa da, klasik “beğenme” butonunun kullanımının monotonlaştığının ve Facebook kullanım deneyimini geliştirme ihtiyacı duyulduğunun firma tarafından da kabul edilmesi anlamına geliyor. Kişisel hayal kırıklıkları, üzüntüler, trajediler, hastalıklar vb. durumların Facebook gönderilerindeki “beğenme” butonuyla pek de uyuşmadığı bir gerçek.

Yeni özellikle Facebook’un bu gibi durumlarda ortaya çıkan eksiklikleri ortadan kaldırmaya çalıştığı söylenebilse de “beğenmeme” butonunun olmayışı, Facebook’un kullanıcılarına birbirlerini kızdıracak şeyler yapmalarına olanak sağlayacak bir aracı sunmak istemediğinin de bir göstergesi olarak nitelendirilebilir(en azından geleneksel yorum yazma yöntemi dışında).

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz