Stonehenge’daki Taşların Nereden Geldiğini Nihayet Biliyor Olabiliriz

0
Hello I'm Nik/Unsplash

İngiltere’nin güneyinde yer alan ve cilalı taş devrine ait olan tarihi eser Stonehenge, barındırdığı pek çok gizem ile birlikte yüzyıllardır tarihçilerin ve arkeologların kafasını karıştırmıştı. Bu eser nasıl inşa edilmişti? Amacı neydi? Bu yüksek kumtaşları nereden gelmişti?

Son soru, bugün yayımlanan bir çalışmayla nihayet cevabını bulmuş olabilir. Araştırmacılara göre bu dev taşların büyük bölümü, 25 kilometre uzakta; tarih öncesi faaliyetlerle dolu olan West Woods bölgesinde ortak bir kökeni paylaşıyor gibi görünüyor.

Bulgular, bu taş anıtların Stonehenge’a hemen hemen aynı zamanlarda; M.Ö. 2.500 civarında getirildiğini söyleyen kuramı destekliyor. Anıt, o zamanlarda ikinci inşa evresinde bulunuyormuş. Bu durum, anıtı inşa edenlerin yüksek oranda düzenli bir toplumdan olduğunu gösteriyor olabilir.

Bulgular ayrıca, Topuk Taşı adını taşıyan büyük bir taşın, bölgenin yakın çevresinden geldiğini ve diğerlerinden önce dikildiğini söyleyen önceki bir iddiayla da ters düşüyor.

Hulki Okan Tabak/Unsplash

Çalışmanın baş yazarı ve Brighton Üniversitesi’nde fiziksel coğrafya profesörü olan David Nash, kendisi ile takımının yeni bir yöntem tasarlayarak; dokuz metre yüksekliğe kadar uzanan ve 30 ton kadar ağır olan bu taş anıtları analiz ettiğini söylüyor. Araştırmada taşların kimyasal bileşimi analiz edilmiş ve taşların ortak bir kökeni paylaştığı bulunmuş.

İssam Ahmed/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz