iPhone 6S’nizi Kablosuz Şarj Edebilirsiniz. Peki Buna Değer mi?

1

Eylül ayında tanıtılan iPhone 6S, bünyesinde 12 megapiksellik kamera, daha hızlı parmak izi okuyucu ve 3D Touch gibi birçok yeni özellikle piyasaya girdi. Ancak bükülmeyen yeni iPhone modelinin, aralarında Samsung Galaxy S6 dahil olmak üzere birçok Android telefonda bulunmayan bir eksiği var: kablosuz şarj.

İletişim için araya herhangi bir kablonun girmesine gerek olmayan kablosuz şarj yöntemini birçoğumuz hâlıhazırda elektrikli diş fırçalarından biliyoruz. Aynı teknoloji LG G4, Nexus 5 ve Galaxy S6 örnekleriyle de karşımıza çıktı. Apple, yeni nesil telefonlarına bu özelliği entegre etmedi ancak iOS platformu kullanıcılarının üzülmelerine gerek yok çünkü bu özelliğe ulaşmak için başka seçenekler de var.

Aerelight isimli ürünü iPhone kılıfını kullandıktan sonra, fikrin oldukça başarılı olduğunu düşündük. Masanızda otururken telefonunuzu elinize alıp kullandıktan sonra kablolarla uğraşmadan kablosuz şarj etme ünitesinin üstüne bırakmak ve telefonun şarj olmasını sağlamak gerçekten çok pratik bir şey. Fonesalesman sitesinden iPhone 6S modelimize uygun kablosuz şarj etme yaması ve ahşap kablosuz şarj etme ünitesi aldıktan sonra işe koyulduk ve bir inceleme yaptık sizler için (Bu siteden alınacak yama ve ünite genellikle 75 ile 95 ABD Doları arasında bir fiyata mal olmakta. Ancak sizler daha ucuz alternatifleri Amazon gibi sitelerden de bulabilirsiniz).

Şimdi lafı fazla uzatmadan ilk izlenimlerimize gelelim.

Kablosuz Şarj Nasıl Çalışır?

Şu anda bazı kişiler tarafından kullanılan ve tekerlekli bir araç olan bir alete koydukları hoverboard ismi gibi kablosuz şarj terimi de aslında yanlış bir kullanım. Endüktif şarj sistemi, wi-fi veya hücresel ağ servisleri gibi kablosuz değildir; şehrin sokaklarında gezerken telefonunuzun şarj olmasını sağlayamazsınız. Ancak hâlâ evinizdeki bir prize kabloyla bağlamaktan daha havalı olduğunu söyleyebiliriz. Birçok endüktif şarj aleti enerjinin aktarımı için bobin kullanır. Enerji verildiği anda şarj ünitesindeki bobin, şarjı eden yamanın içindeki bobine manyetik alan vasıtasıyla enerjiyi aktarır. Bu aktarım ise bobinler sadece birbirine çok yakın olduklarında gerçekleşir.

Ayrıca “kablosuz şarj” teriminin yanlış olmasının bir başka sebebi ise hâlâ kabloya ihtiyaç duyuluyor olmasındandır. Çünkü Aerelight isimli lamba da, bizim Fonesalesman’den edindiğimiz veya sizin piyasadaki başka mağazalardan elde edeceğiniz şarj etme üniteleri de, Ikea’nın kablosuz şarj edebilen mobilyaları da eninde sonunda bir kablo vasıtasıyla prizlere bağlanmaktadır.

Lightning ve USB-C bağlantı tipleri arasındaki ilişkiye benzer şekilde kablosuz şarj üniteleri arasında da protokol farkları bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını ise yukarıda bahsi geçen ürünlerde de yer alan Qi standartıdır. Bizim kullanmakta olduğumuz şarj yaması, küçük bir kablo vasıtasıyla telefonun Lightning girişine bağlı durumda ve telefondan söküldüğü zaman kolayca çıkabilen bir yapışkanla telefonun arka yüzeyine tutturulmakta.

6S Endüktif

Artılar

Sistemin en temel avantajı, size sunduğu kolaylık. Eğer telefonu ne kadar zaman boyunca masamızın üzerinde bir şey yapmıyor halde bırakıyor olduğumuzu düşünürsek, kolaylıkla ne kastetmek istediğimiz rahatça anlaşılacaktır. Çünkü telefonunuzu masanın üstündeki şarj ünitesinin üstüne her koyduğunuzda telefonunuz başka hiçbir şeye gereksinim duymadan şarj ediliyor olacak. Maalesef şu anda bütün mobilyalarımızın veya ofis araç gereçlerimizin kablosuz şarj özelliği olduğu bir zamanda yaşamıyoruz. Ancak gelecekte bu tarz mobilyalara sahip olacağımızı rahatlıkla tahmin edebiliriz.

Yamanın kendisi göze gerçekten batan bir yapıya sahip. Ancak üstünü bir telefon kılıfıyla kapatmak gayet kolay olduğu için bu sorunu fazla umursamıyoruz. Apple’ın standart silikon kılıfları ve denediğimiz Madera iPhone 6S kılıfı bize kullanım açısından hiçbir sıkıntı yaratmadı. Bizim favori koruma aksesuarımız olan önleç (bumper) ise maalesef Fonesalesman’den satın aldığımız şarj yamasını içine almakta biraz sıkıntı çekti ve yamanın tüm çirkinliğini gözler önüne serdi.

iPhone’larını kılıfla kullanmayı seven kullanıcılar için yama hiçbir şekilde sorun olmayacak, hatta bu sayede kullanıcılar kılıf olarak satılan ağır ve kaba kablosuz şarj aksesuarlarından da kurtulmuş olacaklardır. Ancak telefonunuzu bu şekilde şarj etmenin getirdiği bazı olumsuz yönler de yok değil.

6S Kablosuz

Eksiler

Kablosuz şarj özelliğini kullanan her telefonda olduğu gibi, telefonu şarj olurken kullanmak gerçekten zorlaşıyor. Telefonunuzu kablo vasıtasıyla şarj ettiğiniz takdirde kablonun size verdiği alanda telefonunuzu kullanmak zorunda kalırken, kablosuz ünite kullanıyorsanız telefonunuzu her zaman kablosuz şarj ünitesinin sunduğu küçücük alan üzerinde kullanmak zorunda olduğunuzu unutmamanız gerek. Ayrıca telefonunuzu yüz üstü koyup kafanızı işinize yoğunlaştırmak istediğinizde şarj ünitesinin çalışmayacağını da söylememiz lazım. En azından denediğimiz iPhone çözümlerinde ve Galaxy S6 Edge Plus’ta biz bunun mümkün olduğunu görmedik.

Ayrıca yamanın getirdiği kendine has problemler de var. Nexus 5 veya Galaxy S6 gibi kablosuz şarj özelliğini doğal olarak bünyelerinde ihtiva eden telefonlarda bu tarzda bir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Bahsettiğimiz sorun, yamanın Lightning girişini kapatması ve dolayısıyla telefonunuzu harici bir taşınabilir bataryaya veya otomobilinizdeki multimedya ünitesine bu port vasıtasıyla bağlamak istediğinizde bunun ciddi bir sorun haline gelmesi.

Ayrıca bunun üçüncü bir parti çözüm olduğu gerçeğini de unutmamak gerek. Bunun nedeni bu tarz bir çözümün Apple tarafından geliştirilmemesi değil, çözümün Apple tarafından verilen ve Lightning girişiyle ilgili standartların karşılandığını belgeleyen MFi sertifikasına sahip olmaması. Fonesalesman’in çözümünü kullanırken şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadık ancak bu sizin de karşılaşmayacağınız anlamına gelmez. Dolayısıyla dikkatli olmanızı ve herhangi bir sorun çıkması durumunda garantinizin delineceğini hatırlatmak isteriz.

Ayrıca telefonunuzun düz bir yüzey üzerinde olsa dahi, arka yüzü üstünde durduğu sürece dengeli bir şekilde duramayacağını da belirmek isteriz (yama bir kılıfın içinde olsa dahi).

6S Dok Üstü

Sonuç

Endüktif şarj sistemi artıları ve eksileriyle gelen bir sistem. Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda kablolardan bağımsız olarak şarj edebilmek gerçekten kolaylık sağlayan ve bazı kişiler tarafından kesinlikle benimsenecek bir özellik.

Ancak kablosuz şarj ile yolunuza devam etmek istiyorsanız, bu sistemin getireceği eksilere de hazırlıklı olmalısınız (en azından bir Apple kullanıcısıysanız). Kalın bir kılıf veya bir yama kullanmak kablosuz şarj özelliğinden faydalanmak için başvuracağınız ilk iki çözüm. Lightning girişiniz her iki çözümde de engellenmiş olacak. Özellikle yola çıkıyorsanız veya gece dışarı çıkıyorsunuz bu durum oldukça sinir bozucu bir hâl alıyor. Ancak iş ortamında gerçekten çok işe yarar bir çözüm olduğunu eklemekte fayda var.

Apple bir sonraki telefonuna kablosuz şarj özelliği ekleyene kadar, şimdilik elimizdeki en iyi çözüm bu gibi görünüyor.

1 Yorum

  1. Bu gerçekten ilginç bir yazı! iPhone 6S’in kablosuz şarjla uyumlu hale getirilmesi, eski telefonuma biraz daha hayat katabilir. Ancak, bunu yapmanın maliyeti ve getirisi hakkında daha fazla bilgi edinmek lazım. Değmesine değer mi, merak ediyorum!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz