Her volkan birden patlamıyor. Bazıları, bin yıl boyunca devamlı şekilde yavaş yavaş hareket eden, ağdalı ve istikrarlı lav nehirleri çıkarıyor. Tıpkı Hawaii veya Galapagos adalarında bulunanlar gibi.
İrlanda’daki Trinity College Dublin üniversitesinde çalışan yanardağ bilimci Michael Stock, bunları ‘sıkıcı’ volkanlar şeklinde adlandırıyor. Fakat bu yanardağların tekdüze biçimli dış kısımlarının altında, Stock ve meslektaşlarının yeni keşfettiği bir sürpriz yer alıyor.
Galapagos’taki iki yanardağdan çıkan madde ve volkanik karataşın içindeki mikroskobik kristalleri analiz eden araştırmacılar, sonuç olarak pek basit veya tahmin edilebilir olmayan gizli magma sistemleri keşfetmişler.
Galapagos’taki Wolf ve Fernandina yanardağları, var oldukları tüm süre boyunca görünürde aynı bazaltik lavı püskürtmüş olsa da; yeni bulgular, bunların kimyasal yönden ayrı olan erimiş kaya sistemleri üzerinde durduğunu öne sürüyor. Bu sistemlerden bazıları, patlayıcı faaliyeti harekete geçirme potansiyeline sahip.
Bu yanardağlar yüzeyde sıkıcı görünmesi, monotonluğun sonsuza kadar devam edeceği anlamına gelmiyor araştırmacılara göre.
“Böyle bir şey cidden beklenmedik türden. Çalışmanın başlangıcında; bu yanardağların neden o kadar sıkıcı olduğunu ve hangi sürecin, fışkıran lav bileşimlerinin uzun zamanlar boyunca sabit kalmasına yol açtığını bilmek istiyorduk” diyor Stock.
“Fakat bunun yerine, aslında hiç de sıkıcı olmadıklarını bulduk. Sadece, bu gizemli magmaları yer altında gizliyorlar.”
Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.