Ontario Kraliyet Müzesi (ROM) ve McMaster Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen işbirliği, bir dinozorda şimdiye kadar ilk agresif habis kemik kanserinin (osteosarkom) keşfedilip teşhis edilmesine yol açmış. Dinozorlarda daha önce hiç kötücül kanser (vücut geneline yayılabilen ve sağlık açısından ciddi sonuçları olan tümörler) tespit edilmemiş.
Söz konusu kanserli kemik, 76 ila 77 milyon yıl önce yaşamış boynuzlu bir dinozor olan Centrosaurus apertus‘a ait bir kamış kemiği (fibula). Esasında Kanada’nın Alberta eyaletindeki Eyalet Dinozor Parkı’nda 1989 yılında keşfedilen ve fena halde zarar gören bu fosil kalıntısının, aslında iyileşmekte olan bir çatlağı temsil ettiği düşünülmüş. 2017 yılında Royal Tyrrell Müzesi’ne yaptıkları bir gezide kemiğin olağandışı özelliklerini farkeden araştırmacılar, çağdaş tıbbi yöntemler kullanarak kemiği daha fazla araştırmaya karar vermişler. Patoloji, radyoloji, ortopedik cerrahi ve taşılbilimin de dahil olduğu çokdisiplinli uzmanlardan ve tıp uzmanlarından meydana gelen bir takım oluşturulmuş. Kemiği yeniden değerlendiren takım, insan bir hastada bilinmeyen bir tümörün teşhisine nasıl yaklaşıyorsa, bu teşhise de öyle yaklaşmış.
Ayrıca ROM’da bir bağışçı ve gönüllü de olan Crowther şöyle söylüyor: “Dinozorlarda bunun gibi saldırgan kanser teşhisi yapmak zor. Doğru şekilde tanımlayabilmek için tıbbi uzmanlık ve birçok seviyede analiz gerekiyor. Burada, 76 milyon yıllık boynuzlu dinozordaki ilerlemiş kemik kanserinin kesin izlerini gösteriyoruz. Türünde bir ilk olan bu durum, çok heyecan verici.”
Çalışma, dün tıp bülteni The Lancet Oncology‘de yayımlandı.
Ontario Kraliyet Müzesi/ScienceDaily. Ç: O.