Damarlarınızda dolaşan kan, vücudunuzdaki organlara gerekli maddeleri taşımanın yanı sıra atıkların uzaklaştırılması görevini de üstlenir. Ancak diyabet ve böbrek hastalıkları veya diğer iltihaplanmalar sırasında kan akışınız engellenebilir ve vücudunuzda kalıcı hasarlara yol açabilecek bu türden olayları önceden tespit etmek oldukça güçtür. Science Advances‘ta yayınlanan bir araştırmaya göre University of Illinois at Urbana-Champaign’de bulunan araştırmacılar, derinizin üzerinden kan akışını takip edebilen bir sensör geliştirdiler. Bu sensörün direkt olarak dokuların üzerine de yerleştirilebileceği açıklandı.
Araçlar, merkezi bir sensörün etrafında toplanmış ince metalik kablolardan oluşuyor ve kanın her pompalanışında gerçekleştirdiği hareket sırasında yarattığı küçük sıcaklık değişimini ölçerek çalışıyor. Bu düzenek ise ince bir silikonun içine yerleştirilmiş durumda. Esneklik veren bu yapı sayesinde geçici dövmeler gibi vücudunuza yapıştırılabiliyorlar. Şimdilik yine ince bir kabloyla bilgisayara bağlanarak verilerin takip edilebildiği bu aygıt, ileride elektronik alanında yaşanacak ilerlemelerle Bluetooth protokolünü kullanabiliyor hâle gelebilecek.
http://www.popsci.com/flexible-electronics-measure-blood-flow-above-skin
Hafif ve kablosuz cihazların, şu anda kullanmakta olduğumuz kablolara sahip ve ağır cihazların yerini alması önemli bir gelişme. Zira şu anda kullandığımız cihazlar zaman zaman yanlış ölçümler de yapabilmekteler. Araştırmacılar laboratuvar ortamında denedikleri bu yeni buluşun, muadili olan kablolu ve ağır cihazlarla aynı doğruluk oranında kanın nereden ve hangi hızda aktığını ölçümleyebiliyor. Bu cihazlar aynı zamanda üretmesi ucuz ve kolay olduklarından geniş kullanım alanına da başlangıçtan itibaren hitap ediyorlar.
Araştırmacılar cihazı henüz derinin altına yerleştirip denemiş durumda değiller çünkü böyle bir şey cihazın tamamen kablosuz olmasını gerektirmekte. Ancak bilim adamları ileride geliştirilecek tamamen kablosuz cihazlarla, kan akışı hususnda problem yaratması muhtemel olan iç organlara da sensör yerleşimi yapılabileceğini düşünüyorlar.
http://www.popsci.com/flexible-electronics-measure-blood-flow-above-skin