Yeni Araştırmaya Göre Bilgelik, Yalnızlığa Karşı Koruma Sağlayabilir

0
Philippe Leone/Unsplash

Geçtiğimiz onlarca yıl içerisinde, tüm yaş gruplarında yalnızlığa dair artan bir endişe hakim olmuştu; özellikle de orta yaştaki ve yaşlı yetişkinlerde. Kendini soyutlanmış hissetmek veya kişisel açıdan yeterli miktarda anlamlı bağlantıya sahip olmamak şeklinde tanımlanan yalnızlık, devamlı olarak sağlıksız yaşlanmayla ilişkilendiriliyor ve sağlık açısından olumsuz sonuçlar için büyük bir tehlike unsuru şeklinde tanımlanıyor.

San Diego California Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Roma La Sapienza Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, geçenlerde yaptıkları kültürlerarası bir çalışmada; ABD’deki San Diego ve İtalya’daki Cilento şehrindeki orta yaşlı ile ihtiyar yetişkinleri incelemişler ve yalnızlık ile bilgeliğin, güçlü bir ters ilişki sergilediğini bulmuşlar.

İki gün önce Aging and Mental Health bülteninin internet sürümünde yayımlanan çalışma, bilgeliğin yalnızlığa karşı koruyucu bir etmen olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı, San Diego CÜ Tıp Fakültesi Sağlıklı Yaşlanma Merkezi’nde kıdemli dekan yardımcısı ile Psikiyatri ve Sinirbilim bölümünde ordinaryus profesör olan Dilip V. Jeste, şöyle söylüyor: “Çalışmamızın önemli bir bulgusu da, yalnızlık ile bilgelik arasında kayda değer bir ters bağlantı olmasıydı. Bir bilgelik ölçütünde yüksek puan alan kişilerin yalnızlık seviyesi daha düşüktü ve bunun da tersi geçerliydi.”

“Yalnızlık daimi biçimde; genel anlamda sağlıksız olmakla, uyku kalitesinin kötü olmasıyla ve mutluluğun azalmasıyla bağdaştırılıyor. Bilgelik içinse genelde tersi geçerli.”

LACÜ (UCLA) Yalnızlık Ölçeği ve San Diego Bilgelik Ölçeği’ni kullanan araştırmacılar, dört insan grubunu incelemiş. Bu kişiler, Cilento ile San Diego’da yaşayan ve yaşları 50 ila 65 yaş arasında değişen yetişkinler ve 90 yaşından büyük olan ihtiyarlarmış. Araştırmacılar, dört grubun tamamında da yalnızlık ile bilgelik arasında ters bir bağlantı olduğunu bulmuş.

“Hem yalnızlık, hem de bilgelik; kişilik özellikleridir. Çoğu kişilik özelliği kısmen kalıtımla geçer, kısmen de çevre tarafından belirlenir” diyor Jeste.

Bilgeliğin; empati, merhamet, içgözlem (kendini yansıtma) ve duygusal öz düzenleme gibi birçok bileşeni var. Araştırmacılar, yalnızlık ile en güçlü ters bağlantıyı empati ve merhametin sergilediğini bulmuşlar. Daha merhametsiz olan insanların daha yalnız oldukları keşfedilmiş.

Scott LaFee/San Diego California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz