Bilim insanları, yüz yıl süren bekleyişin ardından nihayet oda sıcaklığında çalışan süperiletkenin keşfedildiğini aktarıyor.
Keşif, elektronik ve taşımacılık alanını yeniden şekillendirebilecek geleceğe ait teknoloji hayallerini hatırlatıyor. Süperiletkenler elektriği direnç göstermeden aktararak, akımın herhangi bir kayba uğramadan geçmesini sağlıyor. Fakat daha önce keşfedilen tüm süperiletkenlerin soğutulması gerekiyordu. Bunların büyük kısmı da çok düşük sıcaklıklarda çalıştığından, çoğu durumda kullanışsız oluyordu.
Şimdiyse bilim insanları, oda sıcaklığında (en azından epey serin bir odada) çalışan ilk süperiletkeni bulmuşlar. New York’taki Rochester Üniversitesi’nde çalışan fizikçi Ranga Dias ile meslektaşlarının dün Nature bülteninde aktardıklarına göre bu malzeme, yaklaşık 15° Celsius altındaki sıcaklıklarda süperiletkenlik gösteriyor.
Çalışmada yer almayan ve Şikago Illinois Üniversitesi’nde çalışan malzeme kimyacısı Russell Hemley, takımın elde ettiği sonuçların muhteşem olduğunu belirtiyor.
Fakat bu yeni maddenin süperiletkenlik gücü, son derece yüksek basınçlar altında görülüyor ve uygulamadaki kullanılabilirliğini sınırlıyor.
Dias ve meslektaşları bu süperiletkeni oluştururken karbon, hidrojen ve sülfürü iki elmasın uçları arasında sıkıştırıp, malzemeye lazer ışığıyla vurarak kimyasal tepkime başlatmışlar. Dünya atmosferinin yaklaşık 2.6 milyon katındaki bir basınç ve yaklaşık 15° C altındaki sıcaklıklarda, elektriksel direnç ortadan kaybolmuş.
Ancak bu durum, Dias’ı ikna etmeye yetmemiş. “İlk seferinde inanmamıştım” diyor. Bu sebeple araştırma takımı, maddenin ilave örnekleri üzerinde çalışıp manyetik özelliklerini araştırmışlar ve maddenin gerçekten de süperiletken olduğu ortaya çıkmış.
Emily Conover/ScienceNews. Ç: O.