Günde Bir Ufak Alkollü İçki, Atrium Kasılması Tehlikesinin Artışıyla Bağlantılı

0
Çizim: Vicgmyr/iStock

Yaklaşık 108.000 kişi üzerinde yapılan yeni bir çalışma, düzenli olarak az miktarda alkol tüketen kişilerde, kalbin anormal ritimle atmasına sebep olan atrium kasılması tehlikesinin arttığını gösteriyor.

Çarşamba günü European Heart Journal bülteninde yayımlanan çalışmada; hiç alkol içilmemesine kıyasla, günde sadece bir tane alkollü içki tüketilmesinin, yaklaşık 14 yıldan oluşan ortalama (medyan) bir takip süresinde atrium kasılması tehlikesinin %16 artmasıyla bağlantılı olduğu bulunmuş. Bu durum, çalışmanın yapıldığı dönemde 100 içki karşıtı kişiden dördünde atrium kasılması gelişebilirken, 100 kişiden beşinde de (eğer bu kişiler haftada bir defadan biraz daha fazla alkollü içecek içmeye başlarsa ve %75’i günde bir içkiye kadar alkol tüketirse) atrium kasılması gelişebileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, bir alkollü içkiyi 12 gram etanol içerir şeklinde sınıflandırıyorlar. Bu miktar, küçük bir bardak (120 ml) şarap ve ufak bir bira (330 ml) ya da 40 ml sert içkiye eşdeğer.

Düzenli olarak çok miktarda alkol içen kişilerde kalp yetmezliği geçirme tehlikesinin arttığı ve kalp yetmezliğinin, atrium kasılmasının görülme miktarını artırabildiği iyi biliniyor. Çeşitli çalışmalarda, hiç alkol içmeyen kişilerde kalp sorunları tehlikesinin biraz daha yüksek olduğu gösterilmiş ve bu çalışmalar sık sık, ılımlı ölçüde alkol tüketen insanlarda söz konusu riskin azaldığını ve daha fazla alkol tüketen insanlarda hızla yükselerek, grafiklerde bir “J” şekli meydana geldiğini göstermiş. Ancak atrium kasılmasında da durumun böyle olup olmadığı şimdiye kadar belli değildi.

Avrupa Kardiyoloji Derneği. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz