Farelerde yapılan yeni bir çalışmaya göre çocukluk döneminde çok fazla yağ ve şeker yemek, mikrobiyomunuzu ömür boyu değiştirebilir; sonrasında daha sağlıklı beslenmeyi öğrenseniz bile…
Riverside – California Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının yürüttüğü araştırma, çocukluk dönemlerinde sağlıksız yiyeceklerle beslenmiş olgun farelerin bağırsaklarındaki toplam bakteri sayısı ile çeşidinde önemli bir azalma meydana geldiğini ilk gösteren çalışmalardan biri.
RCÜ’de evrimsel psikolog olan Theodore Garland şöyle açıklıyor: “Fareler üzerinde çalışma yaptık fakat gözlemlediğimiz bu etkiler, yüksek yağ ve şeker içerikli Batı diyetiyle beslenen ve bağırsak mikrobiyomları, ergenlikten altı yıl sonrasına kadar etkilenen çocuklara karşılık geliyor.”
Çalışmanın anlatıldığı makale, geçenlerde Journal of Experimental Biology bülteninde yayımlandı.
Mikrobiyom, bir insan veya hayvanın içinde yaşayan bütün bakterilerin yanısıra mantarlar, parazitler ve virüsler anlamına geliyor. Bu mikroorganizmaların çoğu bağırsaklarda bulunuyor ve bunların da büyük bir kısmı bağışıklık sistemini canlandıran, besinleri parçalayan ve önemli vitaminlerin sentezlenmesine yardımcı olan yararlı bakteriler.
Sağlıklı bir vücutta, hastalık yapan ve fayda sağlayan organizmalar denge halinde duruyor. Fakat bu denge antibiyotik, hastalık veya sağlıksız beslenme yoluyla bozulduğunda, vücut hastalıklara karşı yatkın hale gelebiliyor.
Jules Bernstein/Riverside – California Üniversitesi. Ç: O.