İngiliz ve Çinli araştırmacılara göre alkol bağımlılığının fiziksel kökeni, insan beyninin tehlikeye karşı verdiğimiz tepkiyi düzenleyen ağında bulunuyor. Yeni araştırma Warwick Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Şangay – Fudan Üniversitesi tarafından yürütülmüş.
Beynin ön kısmındaki orta orbitofrontal korteks (mOFC), hoş olmayan veya acil bir durumu algılıyor. Sonrasında ise bu bilgiyi, beynin çekirdeğinde yer alan arka periakuaduktal gri bölgesine gönderiyor. Bu bölge, içinde bulunduğumuz durumdan kaçmaya gerek olup olmadığını işliyor.
Bu bilgi güzergâhı dengeye oturmadığında, kişide alkol kullanım bozukluğu görülme tehlikesi artıyor. Bu denge bozukluğu ise iki şekilde gerçekleşiyor:
Alkol, beynin olumsuz durumları işleyen bölgesi olan dPAG’ı kısıtlıyor. Bu sayede beyin, olumsuz sinyallere veya tehlikeden kaçış ihtiyacına yanıt veremiyor. Dolayısıyla kişi, alkol içmenin sadece faydalarını hissediyor; zararlı yan etkilerini değil. Bu durum, dürtüsel içme davranışının muhtemel bir sebebini teşkil ediyor. Alkol bağımlılığı olan birinin dPAG bölgesi de genelde aşırı uyarılmış oluyor ve kişinin kaçmak istediği olumsuz bir durum yaşadığını hissetmesini sağlıyor. Ancak alkol bağımlısı kişi, bunu yapmak için hemen alkole yöneliyor. Dürtüsel içme davranışının sebebi de bu.
Warwick Üniversitesi. Ç: O.