Akarsuların Kalitesi, Hayat Kalitesi Hakkında Bilgi Verir mi?

0
Fotoğraf: Brad Klodowski/Virginia Teknoloji Üniversitesi

İçtiğimiz suyun büyük bir bölümünün kaynağı ve sık sık dinlenip doğanın keyfini çıkarmak için gittiğimiz yerler olan akarsular, insanlar ile çevre arasında önemli bir temas noktası niteliği taşıyor.

Şimdiyse Virginia Teknoloji Üniversitesi Doğal Kanaklar ve Çevre Fakültesi ile Biyolojik Sistemler Mühendisliği Bölümü’nde çalışan araştırmacılar akarsulara ait kalite verilerini kullanarak, doğal alanların sağlığı ile insanların refah seviyesi arasındaki etkileşimlere yönelik yeni fikirler edinmiş.

Üç gün önce Ecological Indicators bülteninde yayımlanan bulgular, etnisite ve nüfus yoğunluğu gibi demografik özelliklerin yanısıra kanser oranları ve gıda güvenliği gibi sağlık endekslerinin, Virginia eyaleti boyunca gözlenen su kalitesiyle kuvvetli bağlantılar sergilediğini ortaya koyuyor.

Balık ve Yaban Hayatı Koruma Bakanlığı’nda profesör ve ABD Jeolojik Araştırma Bakanlığı Virginia Kooperatif Balık ve Yaban Hayatı Araştırma Birimi’nde yardımcı birim başkanı olan Paul Angermeier şöyle söylüyor: “İnsanarın refah seviyesi ile ekosistem sağlığı arasındaki genel, sezgisel ilişkiyi araştırmak için yola koyulduk. Sağlıklı ekosistemlerin, insanların payına düşen faydalar meydana getirdiği çoğumuzun içine doğmuştur. Fakat söz konusu sonuçlar, nicel açıdan iyi bir şekilde değerlendirilmiş değil.”

Araştırma takımının aradaki bu ilişkiyi belgelemesi için, doğal dünyayı sıklıkla insanların deneyimlerinden ayıran çevresel kalite yönetim sistemlerinden sıyrılması gerekmiş.

Biyolojik Sistemler Mühendisliği Bölümü’nde çalışan yardımcı profesör Leigh-Anne Krometis, “Doğal kaynakları düşündüğümüzde, insan dışı hususlar veya insanlara yönelik bir çevreyi yönetip yönetmediğimizi düşünme eğilimi sergiliyoruz” diyor. “Örneğin eyalet seviyesinde, bir çevresel kalite ve bir çevresel sağlık bakanlığımız var ve her ikisi de su kalitesi konusuyla uğraşıyor fakat bunu farklı şekillerde yapıyor. Bu iki bakış açısının nasıl birleştiğini görmek istedik.”

Araştırmacıların bulduklarına göre, ekosistem sağlığı ile insan nüfus özellikleri arasında güçlü bir bağlantı var; özellikle de etnisite bağlamında. akarsu koşullarının, beyaz sakinlerin daha fazla yaşadığı şehirlerde daha iyi olduğu bulunmuş. Kirlilik seviyesi daha yüksek olan akarsular ise genel ölüm oranlarının daha yüksek oluşuyla bağdaştırılmış.

Virginia Teknoloji Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz