Aramızda yaşayan bakteri ve mantar türlerinin sayısı giderek artıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) gibi düşük kütleçekimli ortamlar da bu konuda istisna değil.
Şimdiyse NASA ile ortaklaşa çalışan Birleşik Devletler ile Hindistan’daki araştırmacılar, UUİ’nin farklı yerlerinde yaşayan dört bakteri suşu keşfetmişler. Bunlardan üç tanesi, şimdiye kadar hiç bilinmiyormuş.
Bu dört suştan üç tanesi, 2015 ve 2016 yılında izole edilmiş. Bir tanesi UUİ araştırma istasyonlarının üst panelinde, ikincisi Kubbe‘de, üçüncüsü yemek masasının yüzeyinde, dördüncüsü ise 2011 yılında Dünya’ya geri götürülen eski bir HEPA filtresinde bulunmuş.
Bu dört suşun tamamı, toprakta ve tatlı suda bulunan bir bakteri familyasına ait. Nitrojen fiksasyonunda ve bitkilerin büyümesinde faaliyet gösteren bu bakteriler, bitkilerde hastalık yapan mikropların durdurulmasında yardımcı olabiliyor. Temel olarak, eğer bir şeyler yetiştiriyorsanız etrafınızda bulunmaları iyi olur.
Bu gibi toprak bakterilerinin ta uzay istasyonunda ne yaptığını merak edebilirsiniz. Fakat UUİ’de yaşayan astronotlar yıllardır ufak miktarlarda besin yetiştiriyor. Bu yüzden, bitkiyle alakalı mikropların bulunmasına şaşırmamalı.
Suşlardan biri (HEPA filtresinde bulunanı), daha önceden Methylorubrum rhodesianum adıyla bilinen bir tür. Diğer üç suşun ise genetiği dizilenmiş ve hepsinin, daha önce tanımlanmayan aynı türe ait oldukları bulunmuş. Suşlara IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 ve IIF4SW-B5 adı verilmiş.
Southern California Üniversitesi’nde çalışan genetikçi Swati Bijlani’nin önderlik ettiği araştırma takımı, bu yeni türe ünlü bir Hint biyoçeşitlilik bilimcisi olan Ajmal Khan’a ithafen Methylobacterium ajmalii isminin verilmesini öneriyor. Yeni bulunan alttür, halihazırda bilinen ve M. indicum adını taşıyan bir türle de yakın akraba.
Jacinta Bowler/ScienceAlert. Ç: O.