İnanılmaz Bir Taşıma Öyküsü: Indiana Bell Telefon Binası

0
Indiana Bell merkez binası taşıma işleminin ortasındayken. Fotoğraf: William H. Bass Fotoğraf Şirketi

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Indiana Bell telefon şirketine ait merkez binasının taşınması, yapı taşıma tarihinin en büyüleyici örneklerinden biri.

ABD’nin Indiana eyaletine hizmet veren AT&T telekom şirketine bağlı Indiana Bell kuruluşunun merkezi, 1907 yılında inşa edilen 11.000 ton ağırlığındaki 8 katlı bir binanın içerisinde bulunuyormuş. 1929 yılında daha büyük bir bina gerektiğine karar veren telefon şirketi, şehre zorunlu bir hizmet sağlayan bu eski binayı öylece yıkamazmış. Bina ayrıca, daha büyük yapının istendiği bölgede uygunsuz bir konumda yer alıyormuş. Sonunda, eski binanın arsanın arka tarafına taşınarak yeni bina için yer açılmasına karar verilmiş.

Fotoğraf: Amusing Planet

Dev girişim, 1930 yılının Ekim ayında başlamış. Çelik ve tuğladan yapılmış dev bina, sonraki dört hafta boyunca 16 metre döndürülerek 90 derece güneye ve ardından tekrar 30 derece batıya çevrilmiş. İş o kadar hassas biçimde yapılmış ki, binadakiler tüm bu süre boyunca normal şekilde çalışmaya devam etmişler. Binaya gelen binlerce telefon kablosu, elektrik kablosu, gaz borusu, kanalizasyon ve su borusu da dahil olmak üzere tüm altyapı kabloları ile boruların uzatılması ve hareket esnasında sürekli çalışmaları için esnetilmesi gerekmiş. Çalışanlar ile halkın taşıma sırasında binaya girip çıkabilmesi için hareket edebilen ahşap bir kaldırım kullanılmış. Şirketteki iş ve hizmetler, tüm bu süre boyunca bir gün bile aksamamış.

Binanın taşınması için gereken kuvvetin büyük bir bölümü, inanılmaz bir şekilde el krikolarıyla sağlanmış. Buhar ile çalışan bir motordan da biraz yardım alınmış. Krikolar her pompalandığında, bina 9,5 mm hareket etmiş.

Yeni yerinde 33 yıl duran bina, sonrasında yeni merkez binasının genişletilmesi için yıkılmış.

 

 

 

 

Yazar: Kaushik Patowary/Amusing Planet. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz