Yeni bir giyilebilir beyin-makine arayüz (BMI) sistemi, motor işlev bozukluğu olan veya felçli kişilerin; hatta locked-in sendromuyla mücadele edenlerin yaşam kalitesini iyileştirebilir (locked-in sendromu, bir insanın tamamen bilinçli olması fakat hareket edemeyip iletişim kuramaması durumuna deniyor).
Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan Woon-Hong Yeo’nun laboratuvarı öncülüğünde uluslararası bir araştırma takımı ile birden fazla kuruluş tarafından yürütülen çalışmada, BMI sisteminde kullanılan ve kafa derisine yerleştirilen kablosuz yumuşak elektronik cihazlar ile sanal gerçeklik sayesinde kullanıcı bir eylemi hayal ederek tekerlekli sandalyeyi veya robotik kolu kablosuz şekilde kontrol edebiliyor.
İngiltere’deki Kent Üniversitesi ve Kore’deki Yonsei Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların da yer aldığı takım, yeni motor hayal tabanlı BMI sistemini bu ay Advanced Science bülteninde tarif ediyor.
Makine Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı profesör olan Yeo şöyle aktarıyor: “Bu sistemin kullanıcıya sağladığı en önemli avantajlardan biri, günümüzde var olan sistemlere kıyasla yumuşak ve rahatça giyilebilir olması; ayrıca herhangi bir kablo içermemesi.”
BMI sistemleri, bir insanın beyin sinyallerini çözümleyen ve bu sinirsel faaliyeti komutlara tercüme eden, niyetleri eylemlere dönüştüren bir rehabilitasyon teknolojisi. Bu sinyallerin elde edilmesinde kullanılan ve girişimsel olmayan en yaygın yöntem, genelde hantal bir elektrot başlık ile karmaşık bir kablo ağı gerektiren ElektroEnsefalografi veya EEG.
Cilt temasını sürdürmeye yardımcı olması için jel ve macunların kullanıldığı bu cihazlar, uzun kurulum süreleri gerektiriyor. Söz konusu cihazları kullanmak da genelde rahat değil ve zahmetli. Cihazlar ayrıca sıklıkla yetersiz sinyal elde edilmesi, malzemelerin bozulması ya da (diş gıcırdatma veya göz kırpma gibi) bazı hareketler sebebiyle sorun yaşıyor. Oluşan bu tali sinyaller, beyin verisinde ortaya çıkıyor ve sinyallerin süzülmesi gerekiyor.
Georgia Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.