Bazı Kronometrelerdeki Yuvarlama Hataları, Yarışı Yanlış Kişinin Kazanmasına Neden Olabilir

0
Fotoğraf: Aliexpress

Yaz Olimpiyatları yaklaşırken, dünya da saniyenin çok küçük bir kısmıyla belirlenen yarışlara ve fotofinişlere odaklandı. Anlık ölçümlerle belirlenen bu gibi ölçümlerin elde edilmesi, bir kronometre (süreölçer) veya elektronik zamanlama sisteminin kaydettiği ham sürenin ibraz edilen süreye kusursuz biçimde yuvarlanmasına bağlı.

Surrey Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, belli kronometrelerin ham süreleri nihai ibraz sürelerine çevirirken yuvarlama hataları yaptığını belirlemişler. David Faux ve Janet Godolphin, American Journal of Physics bülteninde yayımlanan makalelerinde ham yarış sürelerini ekran için dönüştürmeye yönelik işlemlere dayanan bir dizi bilgisayar canlandırmasının ana hatlarını aktarıyor.

Faux, bir yüzme müsabakasında gönüllüyken duruma ilk elden şahit olmuş. Sürelerin bilgisayara girilmesine yardımcı olurken, girdikleri sürelerin büyük bir kısmının ya en yakın yarım saniyeye, ya da tam saniyeye yuvarlandığını fark etmiş.

“Sonrasında rakam çiftlerinin frekansları çizildiği zaman, belirgin bir kalıp ortaya çıktı” diyor. “Rakam çiftlerinin, kronometrelerden beklendiği üzere her rakam çiftinin eşit derecede muhtemel olduğu hipoteziyle istatistiksel yönden tutarsızlık gösteren bir dağılım sergilediğini keşfettik.”

Kronometreler ve elektronik zamanlama sistemleri, zaman aralıklarını ölçerken kuvars salıngaçları kullanıyor. Her salınım, 0,0001 saniye olarak hesaplanıyor. Bu süreler, daha sonra ekran için (örneğin bir spor alanındaki seyirciler için) 0,01 saniye şeklinde işleniyor.

Faux ve Godolphin, tüm yaş ve kabiliyetlerden yüzücülere karşılık gelen yaklaşık 3 milyon yarış süresini canlandırarak işe koyulmuş. Beklendiği gibi ham süreler, yarış süresine dönüşme bakımından bir saniyenin her bölümünün aynı miktarda olasılık taşıdığını göstermiş. Örneğin bir yarışın ya 0,55 saniyede, ya da 0,6 saniyede bitme olasılığı %1 olmuş.

Ham süreler standart görüntü rutiniyle işlendiği zaman, tekdüze dağılım ortadan kaybolmuş ve çoğu süre hatalı görünmüş.

Yuvarlama hatalarının olduğu yerlerde, bu hatalar genelde saniyenin yüzde biri kadar değişimle sonuçlanmış. 28,3194 saniyelik bir ham süre, ekranda 28,21 saniyeye çevrilmiş.

“Asıl cevaplamamız gereken soru, yuvarlama hatalarının dünya çapındaki spor etkinliklerinde kullanılan elektronik zamanlama sistemlerinde düzeltilip düzeltilmediği” diyor Faux. “Kuvars salınım sayısının ekrana dönüştürülmesinde kullanılan gerçek algoritmayı şimdiye kadar ortaya çıkaramadık.”

Amerikan Fizik Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz