Aix-Marseille Üniversitesi Biyokültürel İnsanbilim, Hukuk, Etik ve Sağlık araştırma biriminde çalışan bir araştırma takımının üç Neandertal ve bir Denisovalı üzerinde yaptığı kan grubu analizi, bu türlerin Afrika kökenine, Avrasya’da dağılmasına ve ilk Homo sapiens’ler ile eşleşmesine yönelik hipotezleri doğruluyor. Araştırmacılar ayrıca düşük genetik çeşitlilik ve olası demografik kırılganlığa ilişkin ek bulgulara da ulaşmış. Bulgular üç gün önce PLOS ONE bülteninde yayımlandı.
Neandertaller ve Denisovalıların yok olan hominin soyları, 300.000 ila 40.000 yıl önce Avrasya genelinde yaşamış. Yaklaşık 15 Neandertal ve Denisovalı bireyin genleri daha önce dizilense de, kan gruplarının altında yatan genlere yönelik çalışmalar şimdiye kadar göz ardı edilmiş. Fakat kan grubu sistemleri; hominin popülasyonları, bunların göçleri ve birbirleriyle olan eşleşmelerini yeniden inşa eden insanbilimcilerin kullandığı ilk işaretler niteliğinde.
Şimdiyse Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Aix-Marseille Üniversitesi ve Fransa Kan Kurumu’nda çalışan araştırmacılar, 100.000 ila 40.000 yıl öncesinde yaşayan bir Denisovalı ile üç Neandertal kadının daha önce dizilenen genomlarını inceleyerek bunların kan gruplarını belirlemiş ve bu kan gruplarının, insanlığın evrim tarihi hakkında neleri ortaya çıkarabileceğini araştırmışlar. Araştırmacılar bilinen 40 civarı kan grubu arasında, genel olarak kan nakli amacıyla düşünülen yedi gruba odaklanmış. Bunların en yaygın olanları (A, B, AB ve 0 kan tiplerini belirleyen) ABO ile Rh sistemleri.
Bulgular önceki hipotezleri desteklerken, yeni sürprizler de sunuyor. Uzun süredir tüm Neandertallerin 0 tip kan grubunda olduğu düşünülse de (tıpkı şempanzelerin hepsinin A tip ve gorillerin hepsinin B tip olması gibi), araştırmacılar bu antik homininlerin günümüz insanlarında gözlenen ABO çeşitliliğini tam kapsamıyla sergilediğini keşfetmişler. Bilim insanlarının diğer kan grubu sistemlerini kapsayan geniş analizi, Neandertaller ve Denisovalıların Afrika kökenli olduğunu destekleyen alelleri ortaya çıkarmış.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi. Ç: O.