Jüpiter’in ‘Enerji Krizi’nin Ardındaki Sır Ortaya Çıktı

0
Jüpiter'in kızılötesi ışıkta gözlenen sıcaklık haritası. Görüntü: Hubble/NASA/ESA/A. Simon (GSFC)/J. Schmidt

Dün Nature bülteninde yayımlanan yeni bir araştırma, gökbilimcilerin kafasını onlarca yıldır karıştıran Jüpiter’in ‘enerji krizine’ çözüm sunuyor.

Japonya Uzay Ajansı (JAXA), Boston Üniversitesi, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi ve ABD Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’ndeki (NICT) meslektaşlarıyla beraber çalışan Leicester Üniversitesi’ndeki uzay bilimciler, Jüpiter’in atmosferindeki ısınmanın ardındaki işleyişi ortaya çıkarmış.

Hawaii’deki Keck Gözlemevi’nden alınan verileri kullanan gökbilimciler, gaz devinin üst atmosferinin şimdiye kadarki en detaylı küresel haritasını oluşturmuş ve Jüpiter’in güçlü auroralarının, gezegen çapında meydana gelen ısınmadan sorumlu olduğunu ilk defa onaylamışlar.

JAXA’da araştırmacı olan ve doktorasını Leicester Üniversitesi’nde tamamlayan baş yazar Dr. James O’Donoghue, şöyle aktarıyor:

“İlk önce, Leicester Üniversitesi’nde Jüpiter’in atmosferinin en üst kısmının küresel sıcaklık haritasını oluşturmaya çalıştık. O zamanki sinyaller, Jüpiter’in kutup bölgelerinin dışında herhangi bir şey gösterecek kadar parlak değildi; fakat o çalışmadan aldığımız derslerle birlikte, birkaç yıl sonra Dünya’daki en büyük, en rekabetçi teleskoplardan birinde çalışma fırsatı elde ettik.

“Keck teleskobunu kullanarak, olağanüstü detaylarda sıcaklık haritaları oluşturduk. Sıcaklıkların, daha önceki çalışmadan da beklendiği üzere aurora içerisinde çok yüksek biçimde başladığını bulduk. Fakat şimdi, gezegen alanının %10’undan daha küçük bir kısmını kaplamasına rağmen; Jüpiter’in aurorasının tüm gezegeni ısıttığını gözlemleyebiliyoruz.”

 

 

 

 

Kaynak: Leicester Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz