Yakındaki Bir Yıldız Güneş’in Gençliğine Benziyor

0
Güneş'in 4 milyar yıl önce; yaşam Dünya'da geliştiği zamanlarda nasıl görünmüş olabileceğini gösteren bir canlandırma. Tasvir: NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi/Kavramsal Görüntü Laboratuvarı

NASA’nın öncülüğünde yürütülen yeni bir araştırmada, Güneş’imizin gençliğini andırdığı düşünülen civardaki bir yıldıza daha yakından bakılıyor. Çalışma, Güneş’imizin gençliğinde nasıl olduğunu ve gezegenimizin atmosferi ile Dünya’daki yaşamın gelişimini nasıl şekillendirmiş olabileceğini daha iyi anlamayı sağlıyor.

Pek çok insan fikir alışverişi yapmak, belirleyici özelliklerinin kökenlerini saptamak ve geleceğe yönelik umutlarını paylaşmak için kendisinin daha genç bir haliyle tanışmayı hayal eder. 4,65 milyar yaşındaki Güneş’imiz, orta yaşlı bir yıldız. Bilim insanları, Güneş’imizin gençlik yıllarında hangi özelliklerinin civardaki Dünya’da yaşamı desteklemesini sağladığını sık sık merak ediyor.

Bilim insanlarını milyarlarca yıl önceye taşıyan bir zaman makinesi olmadığından, yıldızımızın ilk faaliyetlerinin izini sürmek imkansız bir şey gibi gelebilir. Neyse ki Samanyolu Galaksisi’nde (evrenin Güneş Sistemi’mizin yer aldığı ve ışıldayan, sarmal biçimindeki kısmı), 100 milyardan fazla yıldız bulunuyor. Bunların onda biri Güneş’imizin özelliklerini taşıyor ve pek çoğu da gelişimlerinin ilk aşamalarında.

Çalışmanın birinci yazarı ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ndeki Heliofizik Bölümü’nde gökbilimci olan Vladimir Airapetian şöyle söylüyor: “Bir yetişkinin bir veya iki yaşındaki bebeklik fotoğrafını yeniden oluşturmak istediğimi ve bu kişinin tüm fotoğraflarının silindiğini ya da kaybolduğunu hayal edin. Onun şimdiki fotoğrafına ve o yaştaki yakın akrabalarının fotoğraflarına bakardım. Buradan, bebeklik fotoğraflarını yeniden oluşturmaya çalışırdım. Biz de burada benzer bir süreç izliyoruz; bizimkine benzeyen genç bir yıldızın özelliklerine bakarak, kendi yıldızımızın gençliğinde neye benzediğini ve yakınındaki gezegenlerden birinde yaşamı desteklemesini neyin sağladığını daha iyi anlamak istiyoruz.”

Kappa 1 Ceti de böyle bir örnek. Yaklaşık 30 ışık uzaklıkta yer alan bu yıldızın (uzay yönünden düşünülecek olursa, yan sokakta yaşayan bir komşu gibi), 600 ila 750 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor; yani Dünya’da yaşam geliştiği sırada Güneş’imizin yaşıyla hemen hemen aynı. Ayrıca SETI Enstitüsü ve Kaliforniya’daki Lockheed Martin Güneş ve Astrofizik Laboratuvarı’nda heliofizikçi olan ikinci yazar Meng Jin’e göre, Güneş’imiz ile benzer bir kütle ve yüzey sıcaklığına da sahip. Tüm bu etmenler Kappa 1 Ceti’yi, yaşamın Dünya’da ortaya çıktığı zamanlardaki genç Güneş’imizin “ikizi” ve önemli bir araştırma hedefi haline getiriyor. Çalışma The Astrophysical Journal bülteninde yayımlandı.

 

 

 

 

Kaynak: NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz