Paketli Gıdalardaki Şekerin Azaltılması, Milyonlarca İnsanın Hastalanmasını Önleyebilir

0
Fotoğraf: Franki Chamaki/Unsplash

Üç gün önce Circulation bülteninde yayımlanan mikro canlandırma çalışmasına göre şekerin paketli gıdalarda %20, meşrubatlarda ise %40 azaltılması; yetişkin nüfusun yaşam süresi boyunca ABD’de 2,48 milyon kalp damar hastalığı olayını (inme, kalp krizi ve ani kalp durması gibi), kalp damar hastalıkları kaynaklı 490.000 ölümü ve 750.000 diyabet vakasını önleyebilirdi.

Massachusetts Genel Hastanesi (MGH), Tufts Üniversitesi Friedman Beslenme Bilimi ve Politikası Fakültesi, Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Fakültesi ve New York Belediyesi Sağlık ve Zihinsel Hijyen Bölümü’nde (NYC DOH) çalışan araştırmacılar, ABD Ulusal Tuz ve Şeker Azaltma Girişimi’nin (NSSRI) teklif ettiği faydacı bir şeker azaltma politikasının sağlık, ekonomi ve eşitlik üzerindeki etkilerini canlandırıp belirlemeyi sağlayan bir model oluşturmuşlar. NYC DOH tarafından yerel çapta, eyalet çapında ve ulusal çapta bir araya getirilen 100’den fazla sağlık kurumunun ortak çalışması sonucunda NSSRI, 2018 yılında 15 kategorideki paketli gıda ve meşrubatlara yönelik taslak niteliğindeki şeker azaltma hedefleri yayımlamış. Geçtiğimiz Şubat ayında NSSRI, endüstrinin şekerli ürünlerinin formülünü gönüllü ve kademeli şekilde değiştirmesi hedefiyle söz konusu politikaya son şeklini vermiş.

Fakat ulusal bir politikanın uygulamaya konması için hükümetin destek olması ve şirketleri söz konusu hedefler doğrultusunda çalıştıkları sırada takip ederek, ilerleyişlerini halka açık şekilde rapor etmesi gerekecek. Araştırmacılar oluşturdukları modelin, ABD’de yeniden formülleştirilecek ulusal bir şeker politikası ihtiyacında uzlaşı sağlamasını umuyor. MGH uzman doktor olan baş yazar Siyi Şangguan, “Bu çalışmanın, önümüzdeki birkaç yılda yeniden formülleştirme girişimini ilerletmeye yardımcı olmasını umuyoruz” diyor. “Ticari şekilde hazırlanan gıda ve meşrubatlardaki şeker içeriğinin azaltılması, Amerikalıların sağlığında çok büyük bir etki meydana getirecek. Bu etkinin şeker vergisi uygulamak, ilave şeker içeriğini ambalaja yazmak veya okullarda şekerli içecekleri yasaklamak gibi şekerin azaltılmasına yönelik diğer girişimlerin etkisinden daha büyük olacağını düşünüyoruz.”

 

 

 

 

Kaynak: Massachusetts Genel Hastanesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz