Yaygın Şekilde Kullanılan Böcek İlacı, Küresel Obezite Krizine Katkıda Bulunuyor Olabilir

0
Fotoğraf: Arjun MJ/Unsplash

McMaster Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir çalışma, yaygın şekilde kullanılan bir böcek ilacının küresel obezite salgınından kısmen sorumlu olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, Kanada’da gıdalar üzerinde kullanılması yasaklanan fakat dünyanın diğer birçok yerinde meyve ve sebzelerin üzerinde yaygın şekilde sıkılan kloropirifosun, farelerin kahverengi adipoz dokusunda kalori yakımını yavaşlattığını keşfetmişler. Kalori yakımının bu şekilde azaltılması (beslenme tesirli termojenez), vücudun bu fazla kalori depolamasına sebep olarak obezliği destekliyor.

Bilim insanları söz konusu keşfi, yaygın şekilde kullanılan 34 böcek ile bitki ilacını kahverengi yağ hücrelerinde inceledikten ve yüksek kaloriyle beslenen farelerde kloropirifosun etkilerini test ettikten sonra yapmış. Üç gün önce Nature Communications bülteninde yayımlanan bulgular, halk sağlığına yönelik önemli sonuçlar doğurabilir.

McMaster Üniversitesi’ndeki Metabolizma, Obezite ve Diyabet Araştırmaları Merkezi’nin müdür yardımcısı ve tıp profesörü olan eş yazar Gregory Steinberg, “Kahverengi yağ, vücudumuzun metabolik fırınıdır” diyor. “Yağları depolamada kullanılan normal yağdan farklı olarak kalori yakıyor. Bu durum ısı meydana getiriyor ve kalorilerin vücutlarımızda normal beyaz yağ gibi birikmesini önlüyor. Kahverengi yağın soğukta ve bir şey yediğimiz zaman faaliyete geçtiğini biliyoruz.”

“Yaşam şeklinde beslenme ve egzersize yönelik yapılacak değişimler, nadiren sürdürülebilir kilo kaybına yol açıyor. Bu sorunun kısmen, kloropirifosun bu metabolik fırını kendi özgü şekilde geri çevirmesinden kaynaklanabileceğini düşünüyoruz.”

McMaster Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz