iPad ve diğer tabletler çağdaş dünyanın ayrılmaz bir parçası. Bu aygıtlar üretkenliği, iletişimi artırıyor ve bilgisayar oyunlarına altın çağını yaşatıyor. Bu teknolojiden en çok faydalanan alanlardan biri sağlık hizmetleri. Sağlık konulu tablet uygulamalarının kapsamı giderek genişliyor ve elektronik sağlık kayıtları, tıp eğitimi, uzaktan muayene ve mobil sağlık teknolojileriyle (mHealth) sağlık alanı büyüyor.
Fakat bu devrimin bir de karanlık yüzü var. Tüm taşınabilir nesneler enfeksiyonun yayılabileceği yerlerde (örneğin hasta odalarında) kirlenebiliyor ve düzgün dezenfeksiyon yapılmazsa enfeksiyon riskini artırabiliyor. Ayrıca hasta yatağı, yemek tepsisi, tuvalet ve lavabo gibi enfeksiyon bulaştırdığı bilinen şeylerin aksine, tabletler her yere taşınıyor.
Northeastern Üniversitesi’nden bir ekip, yaptığı çalışmada, tıp fakültesinden 30 öğretim elemanına iPad dağıttı. Bu kişilere tabletlerin nasıl temizleneceği öğretilmedi. Altı ay sonra iPad’ler toplandı, üzerlerinden alınan bakteri örnekleri çoğaltıldı. Araştırmada, doktorların yarısının altı ay boyunca bir kez bile iPad’ini temizlemediği ortaya çıktı. Üstelik deneklerin %70’inden fazlası tabletini hastaların tedavi edildiği ortamlara yanında götürüyordu. Tabletlerden alınan bakteriler incelendiğinde, birçoğunun beklendiği gibi deri ve dışkıyla ilgili olduğu görüldü. Fakat MRSA, VRE ve Pseudomonas aeruginosa gibi patojenlere de rastlandı. Araştırmada en problematik mikroplardan biri olan Clostridium difficile aranmadıysa da, araştırmacılar onun da tabletlerde olabileceğini söylüyor.
Bu sonuçlar iPad’lerin hastalık yayılmasından sorumlu olduğunu kanıtlamaya yetmese de, şu mesajı kesinlikle çıkartabiliriz: Mobil aygıtlarınızı temizleyin.