Başladığı bölgeden vücudun her yerine yayılan metastatik kanserler kanser ölümlerinin yaklaşık %90’ını oluşturuyor. Bir kere yayılmaya başladığı zaman kanserli hücreleri bulmak ilaç için oldukça zorlaşıyor. İki araştırma ekibi kanserle savaşta ilaçlara yardım edebilecek bir yöntem bulmuş olabilir. Ekipler hücrelerin en savunmasız anlarını keşfetti. İki çalışma da Science dergisinde yayınlandı.
Çekirdeği olan her hücrenin çekirdeği saran bir zar yapısı mevcuttur. Bu yapı çekirdeği hücrenin diğer yapılarından ayırır. Hücre vücutta ilerlerken diğer hücrelerin arasındaki küçük boşluklardan geçmek için kendisini sıkıştırır. Bu süreç çekirdek zarına hatta DNA’ya bile zarar verebilir.
Hücreler herhangi bir hasarı düzeltebilecek mekanizmalar taşır fakat bunların çalışması önlenebilir. Fransız araştırmacılar bir çalışmada hücre sıkıştığı zaman özel bir protein sayesinde hücrenin parlayabilmesini sağladı. Çalışmada sıkışma sırasında olaşan hasarı onaran bir protein kompleksi keşfettiler ve kompleks zarar gördüğünde hücrenin DNA’sının ve çekirdek zarının daha fazla zarar gördüğünü hatta bazı durumlarda bundan dolayı hücrenin öldüğünü keşfettiler.
İkinci çalışmada ise Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar kanser hücrelerindeki çekirdek zarlarını yakından incelediler. Metastatik kanser hücrelerinin de küçük aralıklardan geçerken sıkıştığında çekirdek zarlarının zarar gördüğünü keşfettiler. Protein kompleksini işlevsizleştirdiklerinde bir çok hücre sıkışmadan sonra çekirdek zarını ve DNA’sını onaramayıp öldü.
İki çalışmada da araştırmacılar metastatik kanser hücrelerini öldürebilmek için bu onarım mekanizmalarını devre dışı bırakmanın etkili bir yöntem olabileceği sonucuna vardı. Bu yöntem kanserin en yayılmacı türünü yenebilmemiz için en kolay tedavi yolu olabilir.