Yetişkinlerin bebeklerle ilgili uyaranlara (gerek resimlerine gerekse bebeklerin kendisine) olumlu tepki verdiği öteden beri biliniyor. “Sevimlilik tepkisi” denilen bu olgunun yetişkinlerde saldırganlığı azaltmak ve bakıcılığı teşvik etmek amaçlı olduğu, derin bir evrimsel geçmişi olabileceği söyleniyor.
Peki ama bu “sevimlilik tepkisi” nasıl doğuyor? “Frontiers in Psychology” dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, Roma’dan ve İngiltere’deki Lincoln Üniversitesi’nden araştırmacılar bebeklerin görsel dikkat üzerindeki etkisini ölçmek için 3 yaştan başlayan çocuklarda göz takip sistemi kullandılar.
Araştırmacılar bunun için yetişkin insanlara, bebeklere, köpeklere, köpek yavrularına, kedilere ve kedi yavrularına ait, bazıları sevimlilik stereotipine (yuvarlak surat, yüksek alın, koca gözler, küçük ağız ve burun) uydurulmak için manipüle edilmiş 120 fotoğraftan yararlandılar. İki deneyde ise yaşları 3 ile 6 arasında değişen İngiliz çocuklarının bakışlarını takip ettiler ve resimleri sevimliiğe göre puanlandırmalarını istediler.
Araştırmalar gösteriyor ki her yaştan çocuk, bebeklerin yüz hatlarına diğer şeylerden farklı tepki veriyor ve 3 yaşındaki çocuklar bile farklı canlılardaki bebeksi özellikleri tanıyabiliyor. Çocuklar yetişkin köpeklerin kedilerden de, insanlardan da daha sevimli olduğunu düşünüyor. Araştırma, çocukların yavru kedi ve köpekleri insan bebeklerden daha sevimli bulduğunu da ortaya çıkardı. Bu da diğer türlere karşı ilginin erken yaşta başladığını gösteriyor.