Günde bir bardak çay, hayatınızın sonraki dönemlerinde daha sağlıklı olmanızı sağlayabilir. Fakat çay içen biri değilseniz bile beslenme listesine ekleyebileceğiniz diğer şeyler var.
Buradaki anahtar nokta flavonoidler. Doğal şekilde ortaya çıkan flavonoidler; siyah ve yeşil çay, elma, kabuklu yemişler, narenciye, dut vb. gıda ile meşrubatlarda bulunuyor.
Sağlığa pek çok faydaları olduğu uzun süredir biliniyor. Fakat Edith Cowan Üniversitesinde yürütülen yeni bir araştırma, düşündüğümüzden çok daha iyi olduklarını gösteriyor.
ABD Kalp Vakfının desteklediği çalışmada, ortalama yaşı 80 olan 881 kadının yüksek seviyede flavonoid tüketmesi durumunda abdominal aortik kirçlenme (AAC) yaşamasının çok daha düşük ihtimal içerdiği bulunmuş.
Abdominal aort, kalpten karındaki organlara ve alt uzuvlara oksijenli kan sağlayan vücuttaki en büyük atardamar. Bu atardamarın kireçlenmesi olan AAC ise, kalp krizi ve inme gibi kalp damar hastalığı tehlikesini haber veren etmenlerden biri.
AAC’nin ayrıca hayatın geç dönemlerindeki demansı güvenilir biçimde haber verdiği de bulunmuş.
Bilim insanları flavonoid alımına en çok katkı yapan besinlerin genelde siyah veya yeşil çay, yaban mersini, portakal, kırmızı şarap, elma, üzüm/kuru üzüm ve acı (bitter) çikolata olduğunu söylüyor.
Çalışma Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology bülteninde sunuldu.
Kaynak: Edith Cowan Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.