Kablosuz iletişimin geleceği parlak görünüyor!
Kablosuz ağ aracılığıyla mesajlaştığınızda ya da internetten bir yayın indirdiğinizde, veri radyo dalgaları üzerinden iletilir. Ancak radyo dalgaları elektromanyetik spektrum üzerinde dar bir yelpazede yer aldığı için, indirilen yayının kullandığı bant genişliği, cep telefonları ve diğer cihazların kullanabileceği bant genişliğini daraltmış olur. Edinburgh Üniversitesi’nde ileri gelen bir mobil iletişim uzmanı olan Harald Haas, “Hiçbir zaman daha fazla spektrum yaratamazsınız.” diyor.
Radyo dalgalarını tek şeritli, kalabalık bir yola benzetirsek, ışık dalgalarının geniş bir otoban olduğunu düşünebiliriz. İnternetten daha hızlı bilgi indirebilmek için LED lambalarla oluşturulabilecek bu geniş alandan yararlanmak gerekiyor. Bir işlemci ile güncellendiğinde, lambalar ışık dalgaları içinde sayısal veriyi ileten yarı iletkenler olarak işlev görürler.
Li-Fi (Light Fidelity, ışığın düzgünlüğü) veriyi kablosuz cihazlara LED ışık akımı olarak gönderiyor. LED ışık akımının parlaklığı veriyi görsel bir ışık titremesi etkisi olmadan saniyede 1 milyon devir ya da 1 megahertz hızla aktarmaya uygun olacak şekilde değişebiliyor.
Haas Li-Fi üzerinde çalışmaya 2000’li yılların başlarında başlamış. İlk önceleri saniyede 10 megabit seviyesinde hızlara ulaşabilmiş. Bu hız internette dolaşmak için yeterli olabilir, ancak yoğun veri aktarımına uygun sayılmaz. 2003 yılında veriyi frekanslar arasında bölmeyi başarmış ve saniyede 100 gigabit hıza ulaşarak, en hızlı kablosuz bağlantıdan 15 kat daha yüksek bir hız elde etmiş.
Li-Fi aynı zamanda çok daha yüksek güvenlikli bir yöntem. Işık ve dolayısıyla sinyal duvarları aşamıyor. Bir dezavantajı ise internete ulaşabilmek için ışıkların açık olması gerekiyor. Ancak Hintli bir girişimci firma olan Velmenni yakın zamanda tüm gücünün %10’u kadar kısık bir ışıkta veri aktarabilen Li-Fi özellikle bir LED lamba geliştirdiğini duyurdu. Bu zar zor görülebilir sayılacak güçte bir ışık. Bu teknolojinin en çok halihazırda internet erişim altyapısı bulunmayan bölgelerde etkin olacağı düşünülüyor. Böylelikle gelişmekte olan bölgelerde tek bir LED lambası olan bir sokak lambası, civardaki evler ve köyler için bir internet sağlayıcısına dönüşebilir. Tüm gereken ışık akımındaki veriyi içine koyacak bir alıcı. Haas “herkesin kablosuz iletişime geçmesi 15 yıl sürdü, Li-Fi teknolojisine geçişin 5 yıl süreceğini tahmin ediyorum.” diyor ve sürenin aslında geçen yıl başladığını da ekliyor.
Serpil Erol
Harika! Bir an önce uygulamaya geçilmeli. Daha zararsız daha hızlı daha ucuz!!