Çin Yapımı Devasa Deniz Uçağı Görücüye Çıkıyor

0

Denizlere, göllere ve geniş akarsulara erişimi olan yerleşim bölgeleri için deniz uçağı kullanmak, kara üzerinde iniş pistleri inşa etmekten çok daha kullanışlı olabilir. Çünkü bu yüzeyler mevcut pistler ile kıyaslandığında iniş için çok daha geniş bir alan sağlarlar. 26 Temmuz Pazartesi günü Çin devlet medyası, tamamen Çin yapımı olan dünyanın en büyük deniz uçağı AG600’ün üretiminin tamamlandığını duyurdu.

The Guardian:

Yaklaşık bir Boeing 737 büyüklüğünde olan AG600 bugüne kadar su yüzeyine iniş ve su yüzeyinden kalkış için üretilmiş en büyük uçak olma özelliğini taşıyor. Ancak 1940 yılında müttefik kuvvetleri muharebe sahasına taşımak için tasarlanan H-4 Hercules (Spruce Goose) ile karşılaştırıldığında uçağın kanat açıklığı dikkate değer bir şekilde daha küçük. H-4 Hercules bugüne kadar üretilmiş açık ara en büyük deniz uçağı olarak kabul edilmekle beraber, 1947 yılında sadece bir uçuş yapmıştı. The Guardian’ın haberine göre Çin AG600 ile sadece iç pazarı hedefliyor. Uçağın yolcu ve kargo taşımacılığının yanı sıra, çevresel gözlem, doğal kaynakların tespiti gibi faaliyetlerde de kullanılabileceği belirtiliyor.

Çin 100.000 km uzunluğunda seyahat edilebilir su yoluna sahip. Bunun yanı sıra ülke genelindeki göllerin yüz ölçümü 80.000 kilometrekare. Bir havaalanı veya liman inşa etmek için çok küçük olan ve daha önce erişim sağlanamayan yerleşim alanlarına bu yolla ulaşım sağlanması sayesinde, yerel ekonomide de büyük bir patlama yaşanabilir.


Hamdi Pınar

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz