Olimpik Koşuculara Beyin Uyarıcı Kulaklıklarla Antrenman Desteği

0

Bu yıl gerçekleşen Rio Olimpiyat Oyunları’nda, Zika virüsü haberleri sebebiyle tedirginlik yaşansa da, aslında çok ilginç teknolojik ilerlemeler de ortaya çıktı. Yeni ileri teknoloji donanımlar atletlerin daha hızlı ve daha ileriye gitmelerine yardımcı olurken aynı zamanda onları koruyorlar. Bu aralar atletler beyni uyararak yeteneklerini geliştiren kulaklıklara başvuruyorlar.

Engadget dergisine göre, Halo Neuroscience adındaki bir organizasyon şu anda Rio Olimpiyatları’na atletizm alanında hazırlanan üç Amerikalı sporcu ile çalıştıklarını belirtti. Bu firmanın geliştirdiği Halo Sport adındaki kulaklıklar, egzersiz sırasında beyni uyaran enerji sinyalleri yollayarak sporcunun çalışmasını daha verimli hale getiriyor.

Daha önce Amerikan Kayak Takımı’nın olimpiyat kayakçıları eğitmesinde yardımcı olan Halo Neuroscience’ın açıklamasına göre, bu kulaklıklar daha rahat şekil alabilen bir beyin yaratıyor. Yani beyne yollanan enerji sinyalleri motor nöronların uyarılabilirliklerini arttırarak daha güçlü sinirsel bağlantılar oluşmasını sağlıyor. Halo Neuroscience’ın internet sitesine göre, bu kulaklıklar “motor korteksin kaslara daha güçlü ve daha senkronize sinyaller yollamasını” sağlayarak atletlerin motor öğrenmelerini arttırıp her egzersizle daha çok ilerleme kaydetmelerine yardımcı oluyor.

Firmanın internet sitesinde bahsedilen Halo Neuroscience ile ABD Kayak Takımı’nın ortak çalışmasına göre Halo kulaklıklarını kullanan kayakçılarda, kullanmayan kontrol grubuna göre “atlama sırasında kullandıkları itici güçte %13 ilerleme” görülmüştür. Ancak bu sadece 7 kişilik küçük bir çalışma.

Biri 10, diğeri 23 kişilik başka iki çalışmada da olumlu sonuçlara ulaşıldı. 10 atletten oluşan çalışmada atletlerin alt beden egzersizlerinde başlangıca göre %12 daha fazla güç kazandıkları görüldü. Kontrol grubunda ise bu kazanç %5,2 idi. Ancak bu kulaklıkların belirgin bir fark yarattığından emin olmak için daha fazla atlet üzerinde daha çok çalışma yapılması gerekiyor.

Halo Neuroscience’ın bu açıklamayı olimpiyatların başlamasından bir buçuk hafta önce yayımlaması ve Halo Sport’un ikinci ön satışlarını başlatması ise hiç şaşırtıcı gelmiyor.

Tüm şüphelerimiz bir yana, eğer nöro-uyarıcılar atletlerin fiziksel antrenmanlarına ek olarak gerçekten işe yararsa bu inanılmaz bir şey olacak.


Nora Koparan

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz