Boulby, Birleşik Krallık’ta yalnızca tuz ve potaş (bir suni gübre bileşeni) çıkartılan aktif bir maden. Aynı zamanda da araştırmacıların kara maddeden astrobiyolojiye kadar birçok şeyi araştırdığı bir yer altı bilimsel laboratuvarı.
Maden, geçtiğimiz hafta Uzay Keşfi için Mars Türevleri (MASE) projesinden araştırmacıları ağırladı. Proje dört yıl boyunca yeryüzünde Mars’a benzer ortamları inceleyecek.
Yerin yaklaşık 1000 metre altındaki madende, araştırmacılar Curiosity gibi izcilerin Mars’ta gözlemlediğine benzer altıgen şekilleri incelediler. Araştırmacıların umudu Dünya üzerinde yaşamı incelemek için geliştirdikleri tekniklerin, Dünya dışı yaşam arayışıyla gerçekleştirilecek Mars görevlerinde kullanılacak araçların geliştirilmesine yardımcı olması.
“Boulby’de bulunan kayalar yaklaşık 250 milyon yıl önce, dev bir iç denizde oluştu.” diyor MASE bilimsel koordinatörü Charles Cockell. “Çokgen şekillerin günümüzde Kaliforniya’daki Ölüm Vadisi’nde gerçekleşen sürece benzer şekilde, denizin periyodik olarak kurumasına bağlı olarak tuzun genleşmesiyle ilintili olduğunu düşünüyoruz. Bu şekiller Mars’ta gördüğümüz bazı ortamlara benziyor. Bu şekillerin kenarlarının kil, demir ve organik maddeler içerdiğinden şüpheleniyoruz ve onların yaşam belirtileri içerebileceği hipotezini test etmek istiyoruz.”
Cockell’in bahsettiği tuz çokgenleri mağara duvarlarına işlenmiş bir şekilde yaklaşık 50 cm boyunca devam ediyor. Buna benzer yapılara Mars’ta rastlanıldı. Eğer araştırmacılar İngiltere’de 250 milyon yıllık kayalar içinde yaşam belirtisini tanımlayabilirlerse belki bir gün aynısını Mars’ta da yapmak mümkün olabilir.
Dorukhan Kellecioğlu