Sinir Ağları Sayesinde, Bu Rus Tanıtım Filmi Hayret Verici Görünüyor

0
burnedbridges1
Keşke hava alanında yürümek her zaman bu kadar olağanüstü görünseydi.

Herkes internette bir anlığına ünlü olmak istediğinde, gerçek hayattaki ilişkilerimize neler oluyor? Genç bir adamın yeni bir flört uygulaması geliştirme hayallerini konu eden bir Rus filmi olan Delete My Photos’un yapımcıları Dmitry Nikiforov ve Aleksei Korneev’e göre, bunun yanıtı bolca drama ile endişeden geçiyor.

Yaşamlarımızın bu günlerdeki pek çok kısmında olduğu şekilde, ikilinin tanıtım filmine filtreler uygulanmış – tıpkı selfieler gibi alışkanlık hâline gelmiş bir yönteme yönelik eşsiz bir yaklaşım olarak. Kıvrımlı sinir ağlarını kullanarak fotoğrafları, örneğin Van Gogh ve Roy Lichtenstein’ın model alındığı bir şekilde, sanatsal bir tarz ile birleştiren mobil fotoğraf düzenleyicisi Prisma aracılığı ile ikili, önemli sahnelerini işlemişler.

Tanıtım filminin sonucu, adeta çalkalanmakta olan resimsel bir bilinçli rüyayı andırıyor. Yönetmen Nikiforov, Popular Science’a “nihai sonucun insanın aklını başından aldığını” ifade etti. Nikiforov diyor ki: “En sona dek bunun neye benzeyeceğini ve nasıl bir şey ummamız gerektiğini bilmiyorduk, çünkü daha önce hiç kimse bunu film endüstrisinde denememişti.”

Bir barın sıcak parıltısını yakalarken.
Bir barın sıcak parıltısını yakalarken.
Hararetli bir an, muhtemelen silinmesini istediği fotoğraflar hakkında konuşuyor.
Hararetli bir an, muhtemelen silinmesini istediği fotoğraflar hakkında konuşuyor.

Yapay zekadan esinlenilmiş filmlerin ortaya çıkışı ile – ne de olsa yapay zekanın senaryolar  yazdığını ve kült filmleri yeni baştan düzenlediğini gördük – internet odaklı bu filme, doğrudan kaynak malzemesini kullanarak sataşmayı istediler; yani internet kültürünü. Ancak bunu öğrenmesi kolay olmayacaktı. “Bunu yapması oldukça zor, çünkü açık kaynak kodunuz olsa da yalnızca iyi bir donanıma sahip olmak yetmiyor, aynı zamanda kurulum için yeterli bilgi birikimine sahip olmanız, tüm ayarları anlamanız ve forumları okuyacak kadar sabırlı olmanız gerek.” diyor Nikiforov. Tam da bu noktada, erişilebilirlik problemlerinin çözülebilmesi için video düzenleme bileşeni haricinde her şeye sahip olan Prisma ortaya çıkıyor.

“Teknolojinin, hikâye anlatıcılığı ve görsel bileşenleri nasıl etkilediğini görüyoruz. Bize öyle geliyor ki sinir ağları, bir görüntüyü yeni bir görsel biçim hâline getiren en yeni araçlardan biri. Bu da seyirci için yeni duygu ve deneyimler demek.” diyor yönetmen. 1 dakikalık tanıtım filmi, yükleme ve işleme aşamaları teker teker gerçekleştirilmiş olan 3.000 resim karesi kullanılarak hazırlandı. Her bir resim karesinin, diğerleri ile pürüzsüz bir akış içinde ilerleyebilmeleri için parametrelerini oturtmak ise günler aldı.

Venture Beat, Prisma ortaya çıktığında bu uygulama için ilk pazarın Rusya olduğunu söylüyor. Rusya Başbakanının kendisinin dahi, kusursuz filtreyi bulabilmek için uğraştığını belirtiyor.

Nikiforov, yapay zeka ve sinir ağlarının filmcilikte daha sık kullanıldıklarını görmeyi umduklarını ifade ediyor, bu sayede sinema endüstrisinde henüz keşfedilmemiş olan teknikleri ve görsel hikâye anlatıcılığını ortaya çıkarabilecekler. Robot, yakın mesafe fotoğraf çekimlerimiz için biz hazırız.

 


Şevki Dilek

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz