Uzaya gönderdiğimiz roketleri çoğunlukla tek parça halinde geri getiremiyoruz. Atmosferin ötesine saatte yaklaşık 30.000 km hızla gönderilen bu roketler, sesüstü hızlarla çok kısa bir zamanda ya da haftalar içerisinde, genellikle okyanuslara ve yalnızca parçalar halinde geri dönüyorlar. Eğer fırlattığımız roketleri geri getirmeye başlayacaksak – SpaceX’in giderek artan başarılı inişleri gibi- nereye emekliye ayıracağımızı da bilmemiz gerekiyor.
Spaceflight Now’ın haberine göre eve sorunsuz dönen ilk roket aynı zamanda Dünya’nın kalıcı olarak teşhir edilecek ilk roketi unvanını taşıyor. SpaceX’in Falcon 9 fırlatıcı roketi 2015’in Aralık ayında ilk defa Florida’daki uzay sahilinde bir iniş rampasına dönerek tarih yazdı. Atmosferin 76 km içine yol alarak, 11 adet Orbcomm iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirdi ve Dünya’ya tekrardan kullanılabilir tek bir parça olarak geri dönmeyi başardı. Şuan ise, 47 metre uzunluğundaki roketin tamamı Ulusal Havacılık Dairesi’nin onayını takiben, şirketin Hawthorne, Kaliforniya’daki ana merkezinin önünde sergileniyor.
Spaceflight Now’a göre başarılı geçen fırlatmanın ardından, Elon Musk roketi teşhir etmek amacıyla geri getirebilmeyi çok istemişti. Mükemmel bir durumda geri dönmesine rağmen Falcon 9 asla tekrar fırlatılması planlanmadı , yalnızca gelecek modellerin geliştirilmesi için araştırmalarda kullanıldı.
Dorukhan Kellecioğlu