Araştırmacılar evcil hayvanların yaşam sırrını araştırdılar.
Herhangi bir köpek sahibi, size köpeklerin harika birer dinleyici olduğunu söyleyebilir. Peki, köpekler gerçekten ne kadarını anlıyorlar?
Science’de bu hafta yayınlanacak olan yeni çalışmaya göre, düşündüğünüzden çok daha fazlasını anlıyorlar.
Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme teknolojisi kullanan araştırmacılar, köpekler eğitmenlerinin seslerini dinlerken, köpeklerin beyin aktivitelerini gözlemleyebildiler.
Çalışmada, bakıcı aileleri tarafından araştırmaya katılmak için gönüllü 13 köpek (altı border collie, dört golden retriever, bir alman çoban köpeği ve bir çin köpeği) yer aldı. Köpekler fMRI makinesi içerisinde hareketsiz olarak yatmaları için özel olarak eğitildi ve çalışma esnasında istedikleri zaman ayağa kalkmakta özgürdüler. Fakat hepsi çok iyi köpek olduğu için, test sırasında araştırmacıların 13ünden de veri almaları için içeride yeterince hareketsiz kalmayı başardılar.
Köpekler eğitmenlerinin olumlu bir tavır içerisinde olumlu ifadeler, nötr bir tavır içerisinde olumlu ifadeler, olumlu bir tavır içerisinde nötr ifadeler ve nötr bir tavır içerisinde nötr ifadeler kullandıklarını duydular.
Tüm ifadeler, yavru köpekleri övmek için sahipleri tarafından kullanılan Macarca ifadelerdi (araştırmacılar Budapeşte’de ki Eötvös Loránd Üniversitesi’ndendi).
Övgü ifadeleri: azaz, ‘işte bu’ anlamında; ‘zeki’ anlamına gelen ügyes; ve ‘aferin’ olarak tercüme edilen jol van. Nötr ifadeler: ‘güya’ demek için akar; ‘böylesine’ anlamında olyan; ‘henüz’ anlamına gelen megsem. Nötr kelimelerin her biri, övgü kelimelerine fonetik benzerlikte olduğu ve köpekler için gerçek olmayan bir anlama sahip olduğu için seçildi (köpeklerin aktivitelerle bağdaştırdığı “banyo” ya da “hadi veterinere gidelim” için kullanılan kelimeler çalışmadan çıkarılabilir).
Araştırmacılar, köpeklerin çalıştırıcılarının ifadelerinin ve tonlarının kombinasyonlarından oluşan kelimelerin kayıtlarını dinlediklerinde övgü kelimelerini tanıdıklarını fakat beyinlerindeki ödül merkezinin sadece övgü kelimesinin övgü tonuyla söylendiğinde aktif hale geldiğini buldu.
Araştırmaya öncülük eden Attila Andics’in söylediğine göre, “Konuşma işleme boyunca, insan beyninde iyi bilinen bir iş yükü dağılımı vardır. Özellikle kelime anlamı işlemek sol yarım kürenin işi, tonlamayı işlemek ise sağ yarım kürenin işidir. İnsan beyni ne söylediğimizi ve nasıl söylediğimizi ayrı ayrı analiz edemez, birleşik bir anlam elde etmek için bu 2 tip bilgi türünü de içinde barındırır. Bulgularımız, köpeklerinde bunları yapabildiğini ve onlarında çok benzer beyin mekanizmaları kullandıklarını gösteriyor.”
Görsel 1:
Görsel 2:
Görsel 3:
Görsel 4:
Merve Altın