Aç kalmanın virütik olmayan, bakteriyel hastalıkları hafiflettiği bulundu.
‘Aç Kalmanın Enfeksiyona Olan Etkileri’ videosunu Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.
Hasta olduğumuzda, aç kalmamız gereken ve çok iyi beslenmemiz gereken zamanlar olabilir. Fareler üzerinde yapılan bir deneye göre, bizi hasta eden enfeksiyona bağlı olarak, aç kalmak yardımcı ya da zararlı olabilir.
Araştırmacılar, Hücre dergisinde 8 Eylül’de yayınladıkları sonuçlar ile ‘Ateşin varsa aç kal, soğuk algınlığın varsa iyi ye’ deyiminin arkasındaki biyolojik nedenlere ışık tutmaya çalıştıklarını belirtti.
Bakteri veya virüsler nedeniyle hasta olduğumuzda, ateşleniriz ve halsiz oluruz, ve yemek istemeyiz. Bu eğilimin hasta olduğumuzda bize nasıl yardımcı olduğunu belirlemek güç.
Hasta hayvanlarda iştahın azalmasının, bağışıklık sistemini nasıl etkilediğini incelemek için, araştırmacılar, bir kısım fareye Listeria bakterisi (olağan gıda zehirlenmesi nedeni), ve bir kısım fareye de grip virüsü bulaştırdılar.
Araştırma ortaklarından, Yale Üniversitesi’den Ruslan Medzhitov, “Soru, aç kalma metabolizmasının koruyucu veya zararlı olup olmadığıydı” dedi.
Fareler zorla beslendiklerinde, bakteriyel enfeksiyonu olanlar öldü, ancak virütik enfeksiyona sahip olanların yaşama olasılığı daha fazlaydı. Araştırmacılar gıdalardaki protein ve yağlardansa glikozun bu farklı sonuca sebep olduğunu belirlediler. Ekip ilaç kullanarak farelerin glikoz kullanımını engellediklerinde, bakteriyel enfeksiyonu olan fareler yaşadı, ancak virütik hastalığı olanlar öldü.
Virütik ve bakteriyel enfeksiyonlar farklı bağışıklık sistemi tepkilerine yol açarlar. Sonuç olarak, metabolizmamız enfeksiyonun vücudumuza zarar vermesini engellemek için farklı yakıtlara ihtiyaç duyar. Virütik bir enfeksiyonda glikoz anahtar olabilir. Ancak bakteriyel enfeksiyon sırasında, aç kalmak farelere, yağ yıkımı sonucu oluşan farklı bir yakıt olan ketonları kullanmalarını sağlayarak yardımcı oldu.
Yale tarafından yayınlanan bir videoda, ortak yazar Medzhitov “Çalışmamız yoğun bakımdaki hastaları nasıl beslediğimizi etkileyebilir” dedi.
Ancak bu sonuçları hasta insanların beslenme düzeni konusunda tavsiyeler haline getirmek için henüz çok erken. Bu araştırma laboratuvar ortamında bir çeşit fare ve sadece bir çift enfeksiyona odaklandı. Medzhitov ve ortak yazarları “Bu sonuçların insanlardaki kritik hastalıklara nasıl uygulanabileceği görülmelidir” diye yazdılar.
Çeviren: Zeren Sözeri