Kongre 2011’de; Çin’in, Uluslararası Uzay İstasyonu’na milli güvenlik kaygıları nedeniyle kabul edilmemesini uygun buldu. Yılmayan Çin Cumhuriyeti, kendi uzay laboratuarını kendisi inşa etmeye karar verdi.
2011’de fırlatılan Tiangong-1 bu yönde atılan ilk adımdı. Bu insansız prototip, kenetlenen uzay aracının bir alıştırması olarak hizmet verdi ve kısa bir insanlı uzay uçuşuna da ev sahipliği yaptı. Şimdilerde Çin, ikinci bölüm için hazır; astronotları daha uzun süreliğine ve kalıcı olarak uzaya göndermek.
Tiangong-2, Çin’in Gobi Çölü’nden 15 Eylülde yerel saate göre 10.04’te fırlatıldı. Tiangong-2 gidiş süresince 2F roketi ile dünyadan 392,68 km uzaklıktaki yörüngesine taşınacak. Ekim ayında iki astronottan oluşan ekip 34 adım uzunluğundaki laboratuara gidecekler ve 30 gün boyunca orada yaşayacaklar.
Çin’in haber ajansı Xinhua’ya göre, burada kuantum geçişi, atomik uzay saatleri ve güneş fırtınası araştırmaları gibi tıp, fizik ve biyoloji alanlarında deneyler gerçekleştirecekler.
Üçüncü modül Tiangong-3’ün, gelecek yıllarda hayata geçirileceği düşünülüyor. 2020 için planlanan ve daha çok kalınabilen bir tesis olan Çin Geniş Modüler Uzay İstasyonu’nun tasarımı Tiangong-3’ten ilham alacak.
Çeviren : Cansu Yokuş