David Attenborough’un Planet Earth II Finalindeki Son Duygusal Ricasını İzleyin

0
Video görüntüsü: BBC

BBC’nin Planet Earth II belgeseli, altı inanılmaz bölümden sonra; 90 yaşındaki efsane David Attenborough’un ilk ve son kez kameraya çıkışıyla birlikte Pazar günü sona erdi.

Attenborough, çok sevilen sesiyle bütün bir sezonu seslendirdi; fakat son bölümün son birkaç dakikasında, izleyicilerden son bir şey rica edene kadar ekrana çıkmamıştı: “Lütfen, doğal dünya ile olan bağlantınızı kaybetmeyin” dedi sunucu.

Attenborough, Londra’daki Shard gökdeleninin tepesinden şöyle seslendi: “Çok az miktarda hayvan, bizimle birlikte yaşamanın yollarını bulmayı başardı.

“Ve her 10 yılda bir İngiltere büyüklüğündeki bir alan, bir beton ormanının altında yok oluyor. Fakat böyle olması gerekmiyor. Doğa ile daha uyumlu şehirler inşa etmek mümkün değil mi?”

Planet Earth 2: Sir David Attenborough

We must protect our planet and all those creatures who call it home.Hear, hear Sir David! #PlanetEarth2

BBC Two paylaştı: 12 Aralık 2016 Pazartesi

“Artık yarımızdan fazlamız bir şehir ortamında yaşıyoruz. Benim evim de burada, Londra’nın içinde” diye devam ediyor.

“Aşağıdaki bu büyük şehre bakıyorum; gezegenimizin yüzeyini yeniden, ustalıkla şekillendirmeye devam etmemiz çok çarpıcı. Fakat aynı zamanda üzücü de. Bu bana, doğal dünya ile olan bağlantımızı kaybetmenin tam olarak ne kadar kolay olduğunu hatırlatıyor.”

“Ancak, hem insanlığın hem de doğal dünyanın geleceği bu bağlantıya bağlı” diyor Attenborough. “Elbette gücümüz yettiğince, sadece bize değil; Dünya üzerindeki bütün yaşama da ev sahipliği yapan bir gezegen meydana getirmek bizim sorumluluğumuzda.”

Şu an kesinlikle ağlamıyoruz, sadece gözümüze bir şey kaçtı.

Planet Earth II’nin bu sezonu, 16 ila 35 yaş grubundaki gençler tarafından aynı saat diliminde yayınlanan ve The X Factor ismini taşıyan şarkı yarışmasından daha fazla izlendi. Bu durum, doğal dünyada gerçekleşen inanılmaz şeyleri görmek için ne kadar can attığımızı gösteriyor.

Programın son bölümünde, şehirlerin hayvanların yaşamı üzerindeki etkisine bakılıyor. Bu etkiler arasında yumurtadan yeni çıkan şahin gagalı deniz kaplumbağalarının, deniz yerine işlek bir yola yürüdüğü üzücü bir sahne de var (çünkü sokak ışıklarını Ay sanıyorlar).

Çok üzücü bir durum olsa da, BBC Earth’ün Twitter hesabı aslında hiçbir yavru kaplumbağanın ölmediğini aktarıyor ve bu konuda dünyaya güvence veriyor. Çekim ekibi, çekimi bıraktıktan sonra onları toplayıp denize geri döndürmüş.

Dizinin, sadece biz bilimseverler üzerinde değil; genel olarak televizyonda da büyük bir etki bıraktığından şüphe yok. Planet Earth II, gençler arasında en meşhur programlardan biri olmasının yanında, IMDB’de de şu an en yüksek puanı alan TV programı. BBC, üçüncü sezonun 2022’de geleceğini aktarıyor.

Fragmanı aşağıdan izleyebilirsiniz. Umarız David Attenborough 3. sezona kadar yaşar.

Bir hatırlatma: Dünya’da hâlâ güzel ve iyi şeyler var ve onları korumamız gerekiyor.

 

 

 

 

Yazar: Fiona MacDonald/ScienceAlert. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz