Bilgisayarların tamamen rastgele sayılar üretmesini sağlamak için bir yol bulundu

0
Kırılamaz.
Bir ve altı arasında rastgele bir rakam elde etmek, bir zar atmak kadar kolaydır, fakat bilgisayarlar, gerçekten rastgele bir sayı üretmeyi çok zor bulurlar; onlar, matematik ve mantık temeline dayanırlar ve rastgelelik izlenimi üretmek için çok sık olarak karmaşık denklemler kullanırlar.
Fakat araştırmacılar şimdi, bilgisayarlar tarafından üretilen rastgele rakamları gerçekten rastgele hale getirmeye yardımcı olacağını umdukları yeni bir algoritma geliştirdiler; bu durum, telefonlarımızı ve diğer cihazlarımızı koruyan dijital güvenlikte önemli bir etmen.
Araştırmacılar biri olan Polonya’daki Gdansk Üniversitesi’nden Marcin Pawlowski, Phys.org’dan Lisa Zyga’ya şöyle konuşuyor: “Bütün elektronik cihazlar, pek çok rastgeleliğe ihtiyaç duyar. Rastgelelik, güvenliğe ihtiyacınız olduğunuz zaman gereklidir. Güvenli iletişim istediğiniz zaman, şifre çözme bilimine ait bir anahtar üretilmelidir. Bunun rastgele üretilmesi lazımdır, böylece hiçbir düşman onu kolayca tahmin edemez.”
Bu yüzden eğer rakamlarınız gerçekten rastgele değilse, birisi kalıbı çözebilir ve veri şifrelemeye çalıştığınız zaman bu bir sorundur.
Gerçek bir rastgele sayı üretmek için, bir parça yazılımın bir tür tahmin edilemez fiziksel girişi bir “tohum” olarak kullanması lazımdır; bu, bir klavyede yazma kalıbından bir atomun bölünmesine kadar herhangi bir şey olabilir.
Pawlowski ve Polonya, İsveç ile Brezilya’daki iş arkadaşları tarafından geliştirilen yeni algoritma, bu fiziksel giriş türüne odaklanıyor ve bunu ölçmek için kullanılan cihazlardan herhangi tahmin edilebilir bir kalıp türünü yok etmeye çalışıyor. Basitçe söylemek gerekirse, ilgili rakam çıkmazı konusunda karmaşıklık ile hız arasında bir denge oluşturmaya çalışıyor.
Takımın yaptığı denemeye bağlı olarak tasarlanan yaklaşım, daha önce hiç olmadığı kadar yüksek bir rastgelelik seviyesini ve ayrıca daha yüksek bir hızı garantileyebiliyor. Dahası, diğer yöntemlerin hiç çalışmadığı durumlarda çalışıyor.
Yeni algoritmanın üstesinden geldiği temel hile, mevcut olan hesaplama gücü ile rakamların rastgeleliğini doğrulamak için kullanılan testlerin sıkılığı arasında bir değiş tokuş belirleme becerisi. Bu kulağa çok şeymiş gibi gelmeyebilir, fakat gerçekten rastgele olan, daha fazla rastgele rakam ve cihazlarımız için daha iyi güvenlik anlamına geliyor.
Pawlowski şöyle konuşuyor: “Şimdi bu yapının birçok senaryoda çalıştığını kanıtlamaya ve hangi durumlarda en faydalı olduğunu görmeye çalışıyoruz. İkinci hedefimiz, daha fazla rastgeleliği garantilemek için gereken hesaplama süresini azaltmaya çalışmak. Bunun yapılabileceğini öne süren bazı ön sonuçlarımız da var.”
Araştırma, New Journal of Physics bülteninde yayınlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz