ABD Tarım Bakanlığı, Tepkilerden Sonra Kedilere Parazit Bulaştırma Deneylerini Sonlandırdı

0
ABD Tarım Bakanlığı tarafından kullanılan gerçek bir yavru kediyi gösteren fotoğraf. Kedi, muhtemelen kısa bir süre sonra yakıldı. (Beyaz Palto Projesi)

ABD hükümeti, parazit toplamada araç olarak kullandığı yavru kedileri dünyaya getirip daha sonra öldürmeyi kapsayan 30 yıllık uygulamaya son verdi.

Beyaz Palto Projesi’ndeki eylemcilerin Mayıs 2018 tarihinde söylediğine göre; ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından, yalnızca Toxoplasma gondii (T. gondii) adlı bir parazitin bulaştırılması amacıyla 3.000’den fazla yavru kedi yetiştirilmiş.

Eylemciler ve siyasetçilerin yürüttüğü bir kampanyanın o tarihten beri ivme kazanmasıyla birlikte kıyamet kopmuş ve 19 Mart’ta ABD Temsilciler Meclisi’ne Yavru Kedi Yasası isimli bir tasarı sunulmuş.

Söz konusu yasa, ABD Tarım Bakanlığı’nın, eziyetli deneylerde yavru kedileri kullanmasını yasaklamayı amaçlıyor.

Eylemcilere göre yavru kediler, parazit ve yumurtaların bulaştırıldığı et ile besleniyor ve daha sonra bu parazitler, kedilerin içinde büyüyormuş.

Bu parazitler, kedilerin dışkılarından toplanıyor ve daha sonra yapılacak araştırmalarda kullanılıyormuş. Kediler üç aylık olduğunda ise yakılıyorlarmış.

ABD Tarım Bakanlığı Tarım Araştırma Hizmeti (ARS), Salı günü şöyle bir beyan yayınladı: “Herhangi bir ARS laboratuvarındaki herhangi bir araştırma protokolünün parçası olarak kedilerin kullanılması sona erdirilmiştir ve bu faaliyete yeniden dönülmeyecektir.”

Daire; T. gondii’nin geliştiği, yaşam döngüsünü tamamladığı ve yumurta ürettiği tek yaşam biçimi kediler olduğu için onları kullandığını söyledi.

Beyaz Palto Projesi’nin raporunda, Maryland eyaletindeki Beltsville şehrinde yer alan bir ARS laboratuvarının, söz konusu programın bir merkezi olduğu söyleniyor. 1982 ile 2019 arasında, 3.000 kedinin sadece enfeksiyon amacıyla yetiştirildiğini söylüyorlar.

ABD Tarım Bakanlığı, araştırma tamamlandıktan sonra yavru kedilerin sağlıklı olduğunu fakat yine de öldürüldüklerini söyledi. Bakanlık şöyle söylüyor: “Tarım Bakanlığı, kedilerin kendilerini sahiplenen aileler için tehlike oluşturabileceğinden dolayı, bu kedilerin sahiplendirilmesini amaçlamamaktadır.”

ABD Tarım Bakanlığı, söz konusu programın parçası olan 14 kedi bulunduğunu ancak bunlara henüz parazit bulaşmadığını söylüyor. Kediler, Bakanlık çalışanları tarafından sahiplendirilmeye sunulacak.

T. gondii‘nin sebep olduğu Toksoplazmos enfeksiyonu, ABD’deki gıda kaynaklı ölümlerin ikinci en büyük sebebi olarak düşünülüyor.

 

 

 

 

Business Insider

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz