Aç Kalan Bakteriler Uzun Süre Yaşıyor

0
Bilgisayar ile oluşturulan ve Corynebacterium diphtheriae bakterisini gösteren üç boyutlu bir canlandırma. Görüntü: CDC/Unsplash

Indiana Üniversitesi’nde çalışan Profesör Jay T. Lennon ve laboratuvarının uzun bir açlık dönemi altındaki mikrobiyal popülasyonlar üzerinde yürüttüğü araştırma; kronik enfeksiyonlara, çevredeki bakterilerin işleyişine ve yaşamın inatçılığına yönelik soruların cevaplanmasına yardımcı olabilir.

İki gün önce PNAS bülteninde çevrim içi yayımlanan bir makalede Lennon ve meslektaşları, harici besinlere 1.000 gün boyunca erişemeyen ve kapalı sistemlerde bulunan yaklaşık 100 farklı bakteri popülasyonu üzerinde yaptıkları çalışmayı açıklıyorlar. Bakterilerin ne kadar uzun süre hayatta kaldığını takip eden araştırma takımı, neredeyse hiçbir bakterinin yılmadığını keşfetmiş.

Fen ve Sanat Fakültesi’ndeki Biyoloji Bölümü’nde profesör olan Lennon, “Bakterilerin uzun dönemli enerji sınırlamalarında nasıl hayatta kaldıkları sorusu, insanlar ve diğer konaklardaki kronik enfeksiyonlar ile bazı patojenlerin antibiyotikler gibi ilaçlara nasıl tolerans gösterdiğinin anlaşılmasında önem taşıyor” diyor.

Pek çok bakteri enfeksiyonunun tedavisi kolay değil. Bunun bir sebebi de ilaçların çoğunlukla, metabolik olarak aktif hücrelerin hücresel mekanizmasını hedef almak üzere tasarlanmış olması. Lennon’un söylediğine göre enerji kısıtlı bakteriler, sıklıkla dinlenme veya uyku haline geçiyorlar ve bu durum, onları ilaç tedavilerine karşı daha dayanıklı hale getiriyor. Patojenler hem bu gibi koşullar altında direnebiliyor, hem de popülasyonlarda antibiyotik direnci gelişebiliyor ve bu sebeple durum daha kötü hale geliyor.

Mikroplar, çevre üzerinde de önemli bir rol oynuyor. Çalışmadaki bakteriler, tarımsal topraklardan alınmış. Lennon’un söylediğine göre bu yaşam alanlarında mikroplar, bitkiler ile simbiyotik ilişkiler oluşturuyor ve karbon tutulması, besin döngüsü ile sera gazı yayılımları gibi ekosistemlerin işleyişi için gerekli olan süreçleri yürütüyorlar.

Büyük ve cevabı bulunmamış sorulardan biri de, milyarlarca mikrop hücresi ve binlerce mikrobiyal taksonun bir gram toprakta, çoğunlukla da sert çevre koşulları altında nasıl bir arada yaşayabildiği. Araştırmanın desteklediği açıklamalardan biri de mikropların, kaynakların uzun dönemler boyunca kıt olabildiği beslenme ya da kıtlık koşullarına iyi uyum sağlıyor gibi görünmesi. Bu durum, karmaşık mikrop topluluklarının nasıl devam ettiğini açıklamaya yardımcı olabilir.

Indiana Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz