Kurak bölgede yiyecek bulmak için gezen ve açlıktan kıvranan bir kutup ayısının yer aldığı video, internette hızla yayıldı.
Kanada’nın kuzeyindeki Baffin Adaları’nda çekilen yürek parçalayıcı görüntülerde, bir deri bir kemik kalmış erkek kutup ayısının kurak toprakta ağır ağır dolaştığı görülüyor.
Başı öne eğilmiş ayı, yiyecek ararken yakındaki bir çöp bidonunun altını üstüne getiriyor. Bir şey bulamadığı zaman, pat diye yere düşüyor.
Söz konusu sahneyi, koruma grupu Sea Legacy ile birlikte kaydeden Kanadalı fotoğrafçı Paul Nicklen, National Geographic‘e şöyle söylüyor: “Orada durup ağladık; onu filme çekerken gözyaşları yanaklarımızdan aşağı süzülüyordu.”
Nicklen’ın Instagram’da söylediğine göre ayı, çok büyük ihtimalle “o andan sonra saatler veya günler içinde” öldü ve kendisinin onu kurtarabilmek yapabileceği hiçbir şey yoktu.
Kanada’da vahşi kutup ayılarını beslemek yasadışı. National Geographic‘in söylediğine göre ayıyı beslemek yasal olsaydı bile, bu sadece onun çektiği acıyı uzatacaktı.
Nicklen şöyle ekliyor: “Ben yanımda sakinleştirici bir silahla veya 180 kiloluk fok balığı etiyle gezmiyorum ki.”
Nicklen’ın Salı günü Instagram’dan gönderdiği videoyu buradan izleyin:
Fotoğrafçı, başlığa şöyle yazmış:
@Sea_Legacy takımımın tamamı, ölmekte olan bu kutup ayısını belgelerken gözyaşlarına ve duygularına hakim olamıyordu.
Bu yürek parçalayıcı sahne hâlâ aklımdan çıkmıyor fakat kayıtsızlığın duvarlarını yıkacaksak, hem güzel hem de üzücü şeyleri paylaşmamız gerektiğini biliyorum.
Açlıktan ölmek böyle bir şey. Kaslar köreliyor. Hiç enerji kalmıyor. Bu yavaş ve acılı bir ölüm.
Bilim insanları, kutup ayılarının önümüzdeki 100 yıl içinde yok olacağını söylediği zaman, 25.000 ayıdan oluşan küresel nüfusun bu şekilde öleceğini düşünüyorum. Ortada geçici bir çözüm yok. Bu ayı kurtarılamadı.
İnsanlar, okyanuslara platformlar koyabileceğimizi veya aç ayıları ara sıra besleyebileceğimizi düşünüyorlar. Ancak basit gerçek şu; eğer Dünya ısınmaya devam ederse, ayıları ve bütün kutup ekosistemlerini kaybedeceğiz. Bu büyük erkek ayı yaşlı değildi ve kuşkusuz, o andan sonra saatler veya günler içinde öldü.
Fakat bazı çözümler mevcut. Karbon ayakizimizi azaltmamız, doğru besinleri yememiz, ağaçları kesmeyi durdurmamız ve Dünyaya, yani evimize öncelik tanımamız gerekiyor.
Bizler, okyanuslar ve (biz insanlar da dahil) onlara bağımlı olan hayvanlar için çözüm ararken ve uygularken, siz de lütfen @sea_legacy adresinde bize katılın. @sea_legacy takımımı sahada tutma konusundaki desteğiniz için teşekkür ederim.
@Cristina Mittermeier ile birlikte #akıntıyıtersineçeviriyoruz; @Sea_Legacy ile birlikte #değişimsizolun #doğa #doğayısevenler.
Business Insider
Dünyayı bu hale getirdiğimiz için kendimizden utanmalıyız.